Nej, jag tror inte att det finns en illvillig master plan bakom det som nu händer i Endre skola.
Men det visar hur en rad olika beslut – där helhet och långsiktighet saknas – ändå inte kan sluta på så många andra sätt.
Vi tar det från början.
Ett ökat antal elever i Endre skola ledde till behov av större lokaler. Till höstterminens början år 2010 skulle därför en ny paviljong ha funnits på plats.
När så terminen började fick elever, lärare och föräldrar veta att det inte fanns någon paviljong då det tillfälliga bygglovet nekats av dåvarande byggnadsnämnd.
Eleverna fick därför ha sina lektioner i skolans matsal och äta lunch i sina respektive klassrum under den tid det tog att ordna fram ett bygglov för paviljongen.
Ett tillfälligt bygglov kan förlängas till max 15 år. Efter tio år fanns fortfarande ingen annan lösning än den tillfälliga paviljongen.
Därför fattas beslutet i december 2020, i samband med skolöversynen, att Endre skola ska bli en skola för förskola till år 3. Från mellanstadiet ska eleverna flyttas till Roma skola.
Beslutet är att ge förvaltningen i uppdrag att utreda underhållsbehov och lokalanpassning på Endre skola för att fortsätta som en F-3-enhet med förskola.
Tre år senare, den 5 december 2023 låg detta förslag på barn- och utbildningsnämndens bord: "Undervisningen för de blivande eleverna i årskurserna 4-6 i Endre skola förläggs permanent till Romaskolan och Endre skola övergår därmed till att vara en F-3-skola från och med höstterminen 2024 i enlighet med nämndens beslut 2020-12-15".
I förslaget stod det också att beslutet skulle kommuniceras till vårdnadshavare så att de ges rätt förutsättningar inför skolvalet som startar i januari.
Inte många dagar för att fatta ett ganska stort beslut för sina barns skolgång.
Det har alltså funnits 15 år för att hitta en mer långsiktig lösning på det delikata dilemmat att en landsbygdsskola lockar många elever.
Nu blev det inget beslut eftersom det saknades underlag för kostnaderna för att anpassa både Endre skola och skolan i Roma. Att förvaltningen inte ens räknat på kostnaderna för detta men ändå la fram ett beslutsförslag är väldigt märkligt.
Reaktioner från föräldrar och personal visar att beskedet om att frågan var så nära ett beslut kom som en kalldusch, även om man visste att det skulle komma hade ingen dialog föregått det slutliga beslutet.
Frågan är inte enkel, det kan ingen påstå.
Om man inte flyttar mellanstadiet till Roma behöver förskolan minska med en avdelning och barnen hänvisas till Visby, vilket kan leda till att familjerna då väljer fortsatt skola i Visby.
Det är enligt en artikel i GT kö till förskolan i Endre men även om förskolan blir kvar i befintlig storlek finns en given risk att familjer väljer en annan förskola och därmed också skola, eftersom framtiden för Endre skola är så osäker.
Även lärarna vittnar om liknande tankar: "Vi har ju sökt oss till ett mindre sammanhang, både lärare och elever. Det finns de som inte passar på en stor skola som Roma" säger läraren Karin Blommaskog till GT.
Komplicerat som sagt. Men det verkar onekligen inte som att Region Gotland ansträngt sig jättemycket för att hitta en positiv lösning för familjerna som valt Endre skola under de över 15 år som behovet varit aktuellt.
I grunden finns alltså en skola på landsbygden med ett stabilt och ökande elevunderlag. Det är lätt detta faktum försvinner i debatten.