Inte mycket blev av, gällande den massnedläggning av skolor som föreslogs 2020. Politikerna gick emot den utredning de själva hade beställt och de hotade landsbygdsskolorna blev kvar.
En av få förändringar som faktiskt klubbades igenom gällde Endre skola – här blev inriktningsbeslutet att mellanstadiet läggs ner framöver; skolan ska ”krympas” till en F-3.
Något som både vårdnadshavare och personal är väl medvetna om.
– Jag var med och kämpade emot redan då, tillsammans med många andra föräldrar, berättar Daniel Eklund, som har döttrar både på låg- och mellanstadium i Endre, samt en till på högstadiet i Roma.
Han har nyligen författat en insändare om skolan i fråga, som framförallt vänder sig emot informationsbristen under de senaste åren.
Tidigare den här månaden dök Endre nämligen upp i barn- och utbildningsnämnden. Det temporära bygglovet för en barack på skolområdet går ut under 2024 och tjänstemännen ville nu göra slag i saken: Från och med nästa hösttermin skulle mellanstadiet permanent flyttas till Roma.
Information skickades visserligen till föräldrarna på förhand – men det gjorde inte Daniel Eklund nöjd och glad. ”Hur kan man nu helt plötsligt bara skicka ut ett brev via en biträdande rektor som inte ens är delaktig i detta beslut och informera oss om att det kommer flyttas elever från skolan”, frågar han sig i insändaren.
Nu blev det inget beslut i nämnden; ärendet återremitterades till januari.
– Sedan skolutredningen finns ett ”inriktningsbeslut” om att Endre ska gå mot att bli en F-3-skola. Det vi behöver göra nu är att fatta ett formellt beslut kring detta. För detta anser vi i politiken oss behöva en rad kompletteringar i ärendet, förklarar nämndordföranden Oscar Lindster (S).
Vilket inte tas emot som ett lugnande besked:
– Vi förstår om det är lärarbrist, men om man ska göra förändringar måste det vara långsiktigt och man kan inte bara se på pengarna, anser Daniel Eklund.
Han ifrågasätter hur mycket man verkligen sparar – med tanke på de förändringar som kan komma att behövas i Roma.
Här får föräldern medhåll av flera lärare på Endre skola.
– Vi har också efterfrågat en kostnadsjämförelse mellan att flytta till Roma och att i stället anpassa vår skola, säger Annelie Österberg.
– Om det behövs temporära lokaler har vi ju bygdegården tvärs över vägen, man skulle kunna ha förskolan där, tillägger Daniel Eklund.
Man kritiserar dessutom planerna med tanke på populariteten:
– Det är kö till vår förskola just nu. Men de som ska sätta sina barn där vill såklart att de ska få fortsätta i Endre, så då borde man satsa på den skolan, anser läraren Nina Rase.
Nu fruktar personalgruppen att fler ska välja bort Endre, med tanke på osäkerheten. Detta gäller inte endast barnen.
– Vi har ju sökt oss till ett mindre sammanhang, både lärare och elever. Det finns dem som inte passar på en stor skola som Roma, säger Karin Blommaskog.
Det finns även funderingar kring de egna anställningarna.
– Om halva vår skola försvinner, vem ska då vara kvar? Och vem vill vara kvar, med tanke på förutsättningarna, undrar Jessica Dahlblom.
Daniel Eklund vet inte heller hur han ska få ihop livspusslet i framtiden. Det finns förslag på olika skolbusslinjer, till en eventuellt utökad Romaskola, för de olika skolstadierna.
– Det kan innebära att jag får köra mina döttrar till busshållplatsen vid två olika tillfällen varje morgon, eftersom de inte har samma buss. Det blir inte lätt att få ihop.