Redan innan trafikljusen i korsningen mellan Gutevägen och Söderväg avlägsnades var det många som insåg:
– Det här kommer definitivt inte att fungera bra.
Prognosen var helt korrekt. I en skymd korsning som tidvis har omfattande trafik från olika riktningar samtidigt är det en väldigt dålig idé att ta bort befintliga trafikljus. Jag vet inte vilken trafikfientlig överideologi som kan ha inspirerat ett så dåligt beslut, men vid det här laget så borde man väl ändå ha insett hur oklokt det var.
Det senaste försöket att förbättra situationen inför högsäsongen – ett genomfartsförbud i Gutebacken – har av lägesrapporterna att döma inte blivit någon omedelbar succé. Snarare tvärtom, faktiskt.
Jag skulle vilja tipsa om en förhållandevis enkel lösning på problemet. Den är så enkel att lösningen faktiskt redan har existerat och fungerat framgångsrikt. Låt nya trafikljus ersätta dem som man tog bort. Simsalabim.
Tyvärr ska man nog inte hålla andan i väntan på att det ska gå upp ett ljus i korsningen igen.
Apropå enkla lösningar – och apropå att hålla andan – så tyder erfarenheterna från årets experiment med tidigare städning av Visbys gator på att det verkligen kan vara en viktig del av lösningen på att förbättra luftkvaliteten. Även om luften fortfarande inte var den bästa i skiftet mellan vinter och vår så rapporterar P4 Gotland att luften i Visby ändå för första gången på länge kommer att åtminstone klara lagkraven.
Att städningen av gatorna kan vara en nyckelfaktor är inte heller det en ny tanke precis. Säosngsvariationerna har gjort det tämligen tydligt att gruset är en stor del av problemet. Trots det har man laborerat med olika typer av grus innan man valda att inte låta det ligga lika länge som tidigare. Vissa vårdagar i Visby har man kunnat få för sig att hålla utkik efter kameler när man kör genom en virvlande sandstorm.
Gatustädning är en lösning för bättre luftkvalitet som verkar mycket bättre än exempelvis att landsbygdsbor som jobbpendlar på osaltade vägar ska tvingas köra odubbat. Gatustädning innebär naturligtvis det omaket att det vållar besvär för Regionen snarare än för medborgarna. Sorry.
Men nu när experimentet har visat sig fungera så kan det väl för framtiden vara en bra idé att inte låta gruset ligga kvar tills dess att man är tämligen övertygad om att det inte kommer att behövas igen. Att samla upp grus är något som Regionen vid behov borde vara beredd– att göra flera gånger om året. Med tanke på de hälsoeffekter som partiklarna har måste det vara värt besväret.