159 bilister bröt mot förbudet på en halvtimme

Sedan den 15 juni råder genomfartsförbud i Gutebacken. Trots detta var det över 150 bilar som körde upp eller ner för backen under en period på 30 minuter under måndagen.

Yttre befäl Tomas Hägg berättar:

Foto: Henrik Radhe

Visby2024-06-17 17:15

Trafiksituationen gällande korsningen Gutevägen-Söderväg är flitigt debatterad och rapporterad, och som Helagotland tidigare har rapporterat har regionens teknikförvaltning fattat beslut om att införa genomfartsförbud i Gutebacken under sommaren. Sedan några dagar tillbaka sitter skyltar som informerar om detta både i själva backen, och längs med anslutande vägar både nere vid Färjeleden och uppe vid Söderväg.

undefined
Att Gutebacken förbjudits för genomfart var inget som märktes under måndagen. Inte heller då flöt trafiken på ordentligt.

Förbudet omfattar inte kollektivtrafik, mopeder och cyklar och inte heller boende eller de med ärenden kring Kopparsvik.

De nya trafikbestämmelserna i Gutebacken gäller från den 15 juni till den 15 augusti, och måndagen var således den första vardagen då det var förbjudet att använda vägen som genomfart.

undefined
Gutebacken avstängd för genomfart, en skylt som många bilister missade.
undefined
Det sitter även skyltar om genomfartsförbudet på Söderväg strax innan korsningen Söderväg-Gutevägen.

För att kontrollera hur väl det nya förbudet efterlevdes placerade Helagotland en reporter i vardera ände av Gutebacken strax efter lunchtid på måndagen. Dessa två hade telefonkontakt med varandra, och kunde på så sätt hålla koll på vilka bilar som färdades upp eller ner för vägsträckan utan att ha några ärenden längs vägen. 

Under denna halvtimme lade en av Destination Gotlands färjor till i hamnen, vilket gjorde att det rörde sig mycket bilar i området. Många av dessa valde även att ta sig upp längs med Gutebacken, och totalt kunde Helagotlands reportrar konstatera att minst 159 fordon bröt mot det nya genomfartsförbudet genom att antingen köra upp eller ner för backen.

undefined
Polisens yttre befäl Tomas Hägg konstaterar att många bröt mot lagen, något som kostar 1000 kronor i böter.

Än värre blev situationen vid 16-tiden, med köer både upp och ned för backen.

– Jag vet inte om det här är den optimala lösningen. Det får vi utvärdera efter sommaren, säger polisens yttre befäl Tomas Hägg på plats vid infarten till Scandic hotell.

Han kunde konstatera att många inte observerat skyltningen, något som skulle gett böter på 1 000 kronor – om polisen hade genomfört en kontroll. Polisen hade tidigare under eftermiddagen haft dialog med regionens teknikförvaltning, om bristerna i skyltningen.

– Skyltningen inne på vägen är ok, men ska vi hjälpa bilisterna behöver vi ha en bättre skyltning på Färjeleden, säger Tomas Hägg.

Helagotland har utan framgång sökt teknikförvaltningens trafikingenjörer för kommentarer gällande genomfartsförbudet.                       

undefined
När Helagotland under en halvtimme på måndagen räknade hur många bilar som körde upp eller ner för Gutebacken trots att det nu råder genomfartsförbud kom man upp till totalt 159 stycken, och det är sannolikt lågt räknat.
undefined
För att räkna bilarna, och säkerställa att de inte hade ärenden längs vägen, placerade Helagotland en reporter i vardera ände av Gutebacken. Dessa hade sedan telefonkontakt med varandra under den halvtimme som bilräknandet pågick.
undefined
Genomfartsförbudet gäller mellan den 15 juni och den 15 augusti.
undefined
Både nere vid Färjeleden och uppe vid Visborgsgatan sitter skyltar som informerar om att det sedan i lördags är förbjudet med genomfartstrafik i Gutebacken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!