Jag har vid ett flertal tillfällen skrivit om Molslinjen, som lyckas driva färjetrafiken till Bornholm med rimliga priser för resenärerna och med mindre subventioner än vad Gotlandstrafiken har. Nu uttrycker Molslinjen vd Kristian Durhuus intresse för att driva även trafiken mellan Gotland och fastlandet.
Det är en mycket glädjande nyhet. Verklig konkurrens i upphandlingen är av värde, oavsett vem som sedan koras till vinnare. Och för egen del oroas jag inte alls av tanken på om Molslinjen skulle ta över. Den har bevisat sin kompetens.
Men gotlänningarna är ju vana vid Destination Gotland och Gotlandsbolaget. Och även om det har gått mer än 25 år sedan Nordström & Thulin drev trafiken 1988 till 1997, så har den tiden inte det bästa eftermälet.
Må så vara. Men jag tror också att Destination Gotland skadat relationen med gotlänningarna i och med de branta prishöjningarna och att en stor andel av gotlänningarna välkomnar en upphandling i konkurrens, även om det innebär att ansvaret för trafiken kan komma i andra händer. I slutänden tror jag att det som är viktigast för gotlänningarna är trafikens upplägg och priser.
Marcus Risberg, vd för Destination Gotland, är återhållsam i sina kommentarer till Molslinjens intresse:
– Vi ser fram emot att upphandlingsunderlaget ska publiceras inom en snar framtid. Att det blir konkurrens i det här anbudsförfarandet är viktigt, precis som i alla andra anbudsförfaranden. Vi tror att det är flera rederier i närheten, liksom i Europa, som spänt väntar på underlaget för att kunna utvärdera huruvida man ska vara med och lämna ett anbud eller inte.
Om staten och Trafikverket verkligen vill ha en upphandling i konkurrens så är det viktigt att upphandlingsunderlaget inte är exkluderande och på något sätt skräddarsytt för ett specifikt upplägg och en specifik anbudsgivare.
Viktigt tycks det också vara att anbudsunderlaget inte bygger på att det bara är driften som ska handlas upp och att färjorna definitivt ska vara statligt ägda. På den punkten är Kristian Duurhus mycket tydlig med att Molslinjen sannolikt inte längre är intresserad. Och ingen annan heller?
– Det är helt beroende på den svenska regeringen. Om det blir en upphandling som de tidigare med tio års kontrakt så kommer vi att lägga ett anbud, men blir det en upphandling som innebär en statlig insourcing av Gotlandsfärjorna då är det mer tveksamt om vi lämnar ett anbud. Det är inte intressant för oss – eller för någon – om svenska staten äger fartygen och bara upphandlar driften.
Nu ser även jag fram emot när upphandlingsunderlaget publiceras. Med lika delar optimism och oro.