Oscar Lindster (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden (BUN), förklarade efter tisdagens möte nämnden:
– Vi kommer att ha kvar två högstadier på norra Gotland, men vi kommer inte att köra på som vi gjort hittills.
Inte? Vad är det då som ska lösa de problem som fick förvaltningen att föreslå att de två högstadierna i Slite och Fårösund skulle slås samman till ett, placerat i Slite? Hur ska man komma till rätta med problemen med bristande elevunderlag, utbildningens kvalitet och lärarrekryteringen?
Förvaltningen ska se över tjänsteplaneringen och försöka öka andelen undervisning med behöriga lärare genom fjärrundervisning och med ökat samarbete mellan skolorna och förflyttning mellan skolorna vissa dagar.
Tänk, jag tycker inte alls att det låter som att det kommer att underlätta rekryteringen av legitimerade lärare. Tvärtom, faktiskt.
Kommer en sådan här ordning att göra att färre högstadieelever som skulle kunna ha gått i skolan på Norr, väljer att åka till Visby istället? Vet ni vad, återigen tror jag att reaktionen snarare blir den motsatta.
Politikerna ger förvaltningen ett djupt problematiskt uppdrag. Men politikerna ignorerar samtidigt förvaltningens råd.
Nämnden ger förvaltningen i uppdrag att "säkra kvaliteten på högstadieskolorna på norra Gotland genom alternativa lösningar och ökad grad av samordning".
Förvaltningen kommer att göra sitt bästa under omständigheterna. Men förvaltningen ville ha radikalt annorlunda omständigheter.
Utbildningsdirektör Torsten Flemming är professionellt saklig i sin kommentar till nämndens beslut:
– Som tjänsteman i förvaltningen så är uppdraget att leverera så tydliga och faktabaserade underlag till beslut som möjligt. Handläggarna på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen har levererat ett väldigt bra underlag med fokus på elevernas måluppfyllelse och kvalitet i undervisningen.
– Politikerna har ett bredare perspektiv och har utifrån det tagit ett annat beslut än det som förvaltningen föreslog.
Ett annat sätt att uttrycka det är att Regionens skolpolitiker valda att prioritera något annat än skolans utbildning. Perspektivet är så brett att utbildningen hamnar i skymundan.
Hur hållbart är BUN:s beslut? Hur länge kommer det att dröja innan nämnden tvingas konstatera att den fortfarande står inför samma problematik? Finns det någon som tror att det här är det sista vi hör om högstadiets organisation på Norr?