Bolaget som driver kongresshallen Wisby Strand, NT Management, har den senaste tiden dragits med ekonomiska problem, skulder och betalningsanmärkningar. P4 Gotland rapporterar att tillståndsmyndigheten inom Region Gotland av denna anledning har genomfört en kontroll av verksamheten. En kontroll som inte leder till någon omedelbar åtgärd, som indraget serveringstillstånd. För att förklara läget har bolaget hänvisat till de speciella omständigheter som drabbat branschen – pandemi och lågkonjunktur – och myndigheten tycks ha tilltro till denna förklaring och att problemen kan vara övergående.
Det verkar när allt kommer omkring inte vara en orimlig bedömning. Jag hävdar inte alls att det är ett felaktigt beslut som tillsynsmyndigheten har fattat efter sin kontroll. Jag finner det för övrigt rätt brutalt om man skulle använda ekonomiska problem som enda skäl till indraget tillstånd för att servera alkohol. Det är lite som att vid ett stup såga av grenen som någon hänger i.
Men det är ändå en rätt speciell situation när Region Gotlands tillståndmyndighet ska göra denna bedömningen av en verksamhet som har ett av Regionens kommunala bolag som hyresvärd. Dessutom en verksamhet som så vitt jag känner till fortfarande drivs med en omsättningsbaserad hyra. Indraget serveringstillstånd skulle därmed innebära ett ekonomiskt avbräck inte bara för NT Management utan även för Region Gotland. Och det skulle naturligtvis också skada verksamheten i den kongresshall som Regionen finansierat – dels med EU-medel men i ännu högre grad med gotländska skattebetalares pengar.
Tillståndsmyndighetens beslut kan vara riktigt. Är förmodligen riktigt. Men det går samtidigt inte att neka till att det definitivt också var ett beslut som låg i Regionens eget intresse. Det är inte så lyckat.
Det uppstår sådana här situationer när Regionen blir en aktör, som hyresvärd eller i någon annan egenskap, i det näringsliv som Regionen också i olika avseenden är övervakande myndighet för. På ett liknande sätt förhöll det sig när det söktes utökat bygglov för en sommarrestaurang vid Kallis, en ansökan som efter en del turer avvisade i fjol.
I ett helt annat ämne så har logistikbolaget Skanlog, distributör till Systembolaget, drabbats av en cyberattack. Detta får konsekvenser inte bara i cyberrymden utan även i den analoga verkligheten där några av Systembolagets hyllor kan komma att gapa tomma. Anders Eskelund, butikschef på Systembolaget i Hemse, identifierar speciellt rosévin som en möjlig bristvara.
Det är länge sedan en nyhet oroade mig så lite.