Det blev ett enigt nej i miljö- och byggnämnden förra veckan. Det tillfälliga lov att bygga restaurang på stranden vid Kallis står kvar, men Mr French-gruppen som ville utöka bygglovet får nej.
Bygglovsansökan och beredningen av ärendet orsakade debatt där bland andra DBW yttrade sig till regionen och besvärade sig över planerna:
– I somras såg vi att det var en byggarbetsplats halva sommaren där nere, sedan förstod vi att det var något nytt på gång. Vi vill ju värna om att den här platsen ska vara tillgänglig för allmänheten. Den här lilla badplätten mitt i stan som är unik – det skulle vara hemskt om regionen gick med på det, sade Sven Sandström, ordförande i DBW inför att nämnden behandlade frågan.
Andreas Unger (M) är ordförande i miljö- och byggnämnden:
– Mr French-gruppen har ett tillfälligt bygglov sedan gammalt och det har vi beslutat att låta vara orört. På det är det bara några få år kvar. Men det nya utökade bygglovet blev det nej för. Den nya lite större byggnaden och de förändringar de ville göra och som inte fanns med från början går helt enkelt utanför vad vi kan gå med på. Det skulle ha blivit för stort och för omfattande, säger han.
Enligt Unger var där diskussioner om ärendet redan när det tillfälliga lovet skulle klubbas igenom, även om han själv inte var med då. Flera komplikationer som potentiellt hade kunnat grusat även det tidigare bygglovet har dock undanröjts, menar han.
– Det är inte jättelång tid kvar på det tillfälliga bygglovet, och jag tror inte att de själva har bestämt hur de vill gå vidare. Jag vet att de har köpt in en byggnad som de tänkte placera där, men som är större än det tillfälliga lovet. Om de använder den någon annanstans eller hur de gör har jag ingen aning om.
Även Visby sockenbastuförening har intressen i marken, men det tillfälliga lovet för Mr French-gruppen är inget hinder, enligt Unger.
– Hur det än är så är det en längre process innan de i så fall kan börja bygga en bastu.
Skrivelsen från DBW togs inte i beaktande enligt Unger, då de inte är närmast berörda, utan beslutet grundades på tjänstemännens hela utlåtande och de komplikationer som en större byggnad skulle medföra för platsen.
– Det var bättre att ge dem ett snabbt nej så att de kan jobba vidare med andra planer i stället för att vänta på ett väldigt långsamt ja.