Nu är det faktiskt dyrtider på riktigt

Men att försöka kompensera alla för detta, via politik och avtalsrörelse, riskerar att göra allt mycket värre på längre sikt.

De flesta använder kanske andra betalningsmedel än kontanter nuförtiden, men att vara utan pengar har fortfarande samma innebörd.

De flesta använder kanske andra betalningsmedel än kontanter nuförtiden, men att vara utan pengar har fortfarande samma innebörd.

Foto: Leif R Jansson / TT

Ledare2023-01-05 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hedebyborna är bland det bästa som gjorts för svensk TV.  Serien spelades in sent 70-tal och tidigt 80-tal och baserades på romaner av Sven Delblanc om ett samhälle i Södermanland. Ett fantastiskt persongalleri och en lång rad av fantastiska skådespelare. Har du till äventyrs inte sett den ska du absolut göra det. Och har du sett den bör du se om den.

En av karaktärerna är Sixten Svensson, spelad av Anders Nyström som tyvärr gick bort strax innan jul.

Sixten var en torpare som var svårt begiven på pilsner och mindre trakterad av arbete, med en prövad familj och en plågad hustru spelad av Helena Brodin.

Att han var arbetsskydd hindrade inte Sixten från att titt som tätt (så minns jag det åtminstone) utbrista i typ:

– Slit och släp, slit och släp, aldrig är det något annat!

Men under ett samtal i mellandagarna om Hedebyborna påmindes jag om något annat som Sixten Svensson brukade säga, men som jag hade glömt. Gång på gång beklagar han sig över att det är "dyrtider".

För den som inte har några pengar är det alltid dyrtider.

Men nu är vi ju faktiskt drabbade av en perfekt storm av lågkonjunktur, stigande priser och stigande räntor. Det var väl egentligen bara en tidsfråga i en värld där man mött varje kris med "stimulanser". Men rusande inflation har nu vridit det verktyget ur händerna på våra makthavare. Istället höjer världens riksbanker räntorna.

För dem som inte, av någon anledning, har en fantastisk löneutvecklingen, innebär det att värdet av den disponibla inkomsten faktiskt minskar.

På nyhetsplats i tisdagens GA berättade ett antal gotlänningar om hur de tacklar situationen. Det tycks de som kommer till tals göra med fattning, realism och hyggligt gott humör.

För att inte riskera att driva på inflationen kan regeringen inte ösa ut pengar för att kompensera svenskarna för pris- och ränteuppgång. Men det är också viktigt med sunda statsfinanser. Nuvarande situation kan fortfarande bli mycket värre och regeringen behöver behålla krutet torrt. Även om reallönerna sjunker så är det för de flesta, som har jobb, uthärdligt. Men vi kan inte utesluta att en fördjupad lågkonjunktur leder till kraftigt stigande arbetslöshet eller att hårt belånade svenska hushåll kan få problem med stigande räntor vilket kan få smärtsamma konsekvenser. Om många tvingas gå från hus och hem kan det leda till problem för den finansiella sektorn. Och det innebär problem för oss allihop, vilket blev tydligt under bankkrisen för drygt tre decennier sedan.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.