Nya kompisar kallas redan till svarta tavlan

Nu kan vi få ett skolexempel på god maktutövning. Eller ett skolexempel på ett samarbete som inte levererar.

Framtida gymnasieelev. Förhoppningsvis.

Framtida gymnasieelev. Förhoppningsvis.

Foto: Kallestad, Gorm

Ledare2022-10-07 11:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det tog bara någon dag innan den nya koalitionen av Socialdemokraterna och Moderaterna fick konfronteras med en av sina stötestenar. Skolfrågorna tillhör dem där partierna har olika syn på vilka grunder besluten ska fattas. Under den gångna mandatperioden var Socialdemokraterna ett av partierna som Centern gjorde upp med, för att ignorera en tjäntemannautredning och lämna skolorganisationen utanför Visby orörd. Moderaterna var å andra sidan ett av de allianspartier som Centern övergav, för att kunna göra sin helomvändning och träffa uppgörelsen.

I GA kunder man häromdagen läsa om högstadieskolorna som enligt prognosen kommer att ha en hög andel elever som inte blir behöriga till gymnasiet. Det är inget litet problem när utbildningens kvalitet brister på detta sätt. Det är överhuvudtaget ett problem att så många som kring 15 procent av de gotländska eleverna lämnar nionde klass utan att vara behöriga till gymnasiet. Det är alldeles för många, speciellt med tanke på att Gotland är en region som har jämförelsevis få elever som hämmas av bristande kunskaper i svenska. Resultatet borde verkligen vara bättre.

Behörighet till gymnasiet, och senare en fullgjord gymnasieutbildning, är en mycket viktig indikator för hur det kommer att gå senare i livet.

Jag menar inte att det är oundgängligt för varje individ. Det är inget facit. En bekant arbetade exempelvis som konsult i Bryssel utan att ens ha tagit sig igenom grundskolan. En del, speciellt de unikt begåvade, kan hitta egna vägar till kvalificerat arbete, kunskap och kompetens.

Men många med icke fullgjord gymnasieutbildning innebär många som får en svårare start i livet. En dålig start som de kanske aldrig riktigt tar sig förbi. När upp emot var sjätte elev inte har behörighet för gymnasiet så är det verkligen nedslående.

Att så många inte blir behöriga för en gymnasieutbildning kommer oundvikligen att på nytt aktualisera behovet av förändringar av skolans organisation. En av de skolor som nu nämns, högstadiet i Fårösund, var för övrigt den enda högstadieskolan (av åtta berörda skolor) där tjänstemannautredningen föreslog nedläggning.

Skolfrågan kan därmed bli det första testet av hur den nya styrande majoriteten hanterar svåra och kontroversiella frågor, där de dessutom åtminstone tidigare haft olika ståndpunkter.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.