”Olika nyanser av kaos och katastrof i färjetrafiken”

Gotlands sårbarhet visade sig med full kraft när det blev fel på en färja och tusentals besökare strandsattes på ön.

”Det finns nog få rederier som skulle klara en orubbad turlista när ett av fartygen oplanerat tvingas tas ur trafik”, skriver Eva Bofride.

”Det finns nog få rederier som skulle klara en orubbad turlista när ett av fartygen oplanerat tvingas tas ur trafik”, skriver Eva Bofride.

Foto: Montage: Eva Bofride/Malin Stenström

Ledare2023-08-14 09:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De på Gotland strandsatta turisterna ledde till mycket utrymme i det nationella nyhetsflödet i helgen. Hade det bara handlat om gotlänningar som strandsattes på fastlandet under en mer nyhetsintensiv period hade det sannolikt inte blivit så mycket ståhej.

Under våren har hela det gotländska samhället, enskilda personer, organisationer och företag gjort allt vad de kunnat för att uppmärksamma övriga Sverige på hur viktig och sårbar vår trafik över havet är. Visst, det har lett till enstaka inslag och uttalanden, men inte till nån större debatt.

Ja, det är olika saker och nyhetsvärdet är givetvis ett annat när något plötsligt och oväntat händer. Men jämförelsen visar ändå något. För allvaret i icke fungerande transporter för Gotland som samhälle är stort och berör inte bara oss som bor här.

Händelsen i helgen påminner oss alla om hur det kan bli när något fallerar för våra transporter och hur stora konsekvenserna blir för de enskilda som drabbas.

undefined
Gotlands sårbarhet visade sig med full kraft när det blev fel på en färja och tusentals besökare strandsattes på ön. Bilden är dock från en helt vanlig resedag i juli.

Under den mest intensiva trafikperioden får ingenting hända. Resurserna är redan utnyttjade fullt ut och marginalerna är små. Flera kommentarer i nyhetsflödet handlade om brist på information och brist på back up: "Har man ingen reservplan?" undrade flera.

Det finns nog få rederier som skulle klara en orubbad turlista när ett av fartygen oplanerat tvingas tas ur trafik. I Sverige har vi en tilltro till att allt bara ska fungera och när det inte gör det så ska det finnas en reservplan som gör individen opåverkad. 

Det finns tydliga regler för hur resenärer ska ersättas när de drabbas av förseningar eller helt inställda resor. En inställd hemresa på semesterns allra sista dagar leder dock till väldigt många andra problem än bara kostnaden för resan.

Man har kanske inga fler semesterdagar att ta ut och när det tar dagar, inte bara timmar, innan man kan komma hem, kan det leda till stora olägenheter.

Att sova i sin bil en natt eller två funkar kanske för vissa men med småbarn i familjen är det en omöjlighet. Här verkar det dock ha löst sig och ingen behövde använda regionens erbjudande om sovplatser i Ica Maxi arena. 

Rubrikerna om "kaoset" på Gotland lär snart vara ett minne blott.

Tyvärr gäller inte detsamma för oron och osäkerheten kring gotlänningarnas framtida möjligheter att ta sig över vattnet.

Inom kort kommer Trafikverket att presentera underlaget inför nästa upphandling av trafiken. Upphandlingen försenades i våras på grund av det säkerhetspolitiska läget. Arbetet behövde kompletteras utifrån större hänsyn till beredskaps- och säkerhetsfrågor.

Som vanligt har varken enskilda eller företag på ön nån som helst aning om hur deras villkor för resande och transporter av varor kommer att se ut från och med 2027. 

Det är en orimlighet som borde leda till rubriker om något.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.