Oseriöst att bortse från konsekvenser och föräldrar

Det blir inget beslut om Fårösunds högstadium på tisdag, så kort varsel för ett så avgörande beslut är givetvis oacceptabelt.

En skola utan lärare är ingen skola, men det är det inte utan elever heller.

En skola utan lärare är ingen skola, men det är det inte utan elever heller.

Foto: Fredrik Varfjell/TT

Ledare2024-03-15 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nu behöver partierna ta sina blad från munnen och berätta var de står i skolfrågan. 

Det borde vara en självklarhet att man står bakom den skolorganisation man beslutade om för bara några år sedan under stor vånda, ett beslut som man lovade skulle ha i alla fall viss långsiktighet, även om ingen kan lova något för eviga tider.

Att tjänstemännen, trots stora protester, ändå lägger fram ett skarpt förslag innebär att de antingen sonderat läget för att det ska gå igenom, alternativt att de vill tvinga politikerna att än en gång visa var de står i frågan.

Från skolvärlden riktas ofta kritik mot dem som ifrågasätter en skolnedläggning, att de inte tänker på eleverna utan "bara" på regionalpolitik. Men de som förordar en nedläggning förbiser en lång rad av risker och konsekvenser och har bara en enda lösning för ögonen: att lägga ner en skola.

I deras egen utredning konstateras att det inte blir billigare. Lärarna vill inte jobba i Fårösund alltså är det svårt att rekrytera alltså ska skolan läggas ner. Vems intressen sätts då först: elevernas eller lärarnas?

Lärarnas arbetsmiljö och villkor är tungt vägande men det finns fler faktorer i vågskålen, att vägra se dem är inte seriöst.

Vilka garantier finns för att lärarna hellre vill jobba i Slite än i Fårösund? Om det fortfarande inte går att få lärare att ta jobben, ska även Slite läggas ner då? 

Man jämför också gärna den långa restiden med orter och avstånd på fastlandet. Jämförelsen haltar om man inte bara ser ensidigt på antal kilometer utan tar in de komplicerande frågorna som att Fårö ingår i upptagningsområdet. Tider ska passas med färjan, väntetider räknas in.

Plus de uppenbara men omätbara konsekvenserna för enskilda familjers val, både gällande skola för sina barn och för valet att bo på Fårö.

I ett svar skriver utbildningsdirektör Torsten Flemming om "elever i perifera lägen". 

En föräldragrupp för de elever, nuvarande och kommande, som envisas med att vilja ha detta "perifera läge" som sitt centrum, har sammanställt perspektivet från andra hållet. Man lyfter sakliga frågor och även kritik över det som presenteras som fakta i förvaltningens underlag men som får helt andra svar från lärarna på Fårösundsskolan själva.

Allt kokar ner till att man kan inte räkna på restid från punkt A till B på samma sätt i inlandet som från en ö till en annan.

Man kan inte driva utbildning utan lärare, men rätt till likvärdig utbildning handlar inte bara om andelen behöriga lärare, det handlar inte minst om elevernas förmåga att ta till sig undervisning och rätten till en aktiv fritid.

ALLNAKKU

Måndag 18 mass: Otndagsdagen. Otndag är eftermiddagskaffe eller motsvarande. Förr i tiden när man bara kunde arbeta i dagsljus blev det kortare arbetsdagar under vintern och då blev det ingen otndag, men efter Gartru fick man det. (gutamal.org)

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.