Åttondeklassaren Liv Gustafsson och hennes pappa Morgan är på väg in i bilen efter en ovanlig skoldag. Nyheten om förvaltningens förslag att lägga ner högstadiet på Fårösundsskolan har slagit ner och blivit en snackis bland eleverna. Politikerna ska rösta om det på tisdag och om det blir verklighet skulle Liv avsluta högstadiet i Solklintskolan i Slite.
– Det känns inte bra, att behöva sitta över en timme på buss varje dag. Flera i klassen pratade om att de hellre går i skolan i Visby i så fall, säger hon som bor i Fårösund.
Men ännu värre blir situationen för Fåröbarnen påpekar hon. Det kan föräldrarna Lisa Blochmann, Barbro Kalström och Hanna Dagerås intyga. De visar upp en karta som är en del av den motrapport som de skickat till regionen och media.
Lisa Blochmann pekar mot öns nordligaste udde.
– Mina barn har redan i dag 55 minuter med buss till Fårösundsskolan, säger hon.
– Och mitt har runt 65 minuter, säger Barbro Kalström.
De har räknat ut att det bor 42 barn på Fårö i åldrarna 0–15.
– Alla de här barnen får över tre timmar till och från skolan i tre års tid.
Regionen har riktlinjer om att elever ska ha max 60 minuters restid till skolan. Därför har man i underlaget till nedläggningsbeslutet föreslagit taxi för barnen som får det längst.
Men föräldrarna tror inte på detta.
– Vi var med när de la ner Fårö skola, då lovades vi också taxi till Fårösund, vilket vi fick första året innan det drogs in av kostnadsskäl, säger Lisa Blochmann.
De är rädda för barnens välmående, men det är inte bara det som står på spel menar de. Hela Fårösunds och inte minst Fårös utveckling hotas vid en nedläggning.
– Vi är vana vid att få den sämsta samhällsservicen på ön. Men vi tänker inte vänja oss vid att bli av med skolan. Då tar de bort möjligheten att bo och verka här – och incitamenten att flytta hit. Man kan som förälder inte försvara att flytta till en plats med tre timmar till och från skolan, säger Hanna Dagerås.
Hon bor med sin man Kristoffer på Fårö och driver Gåsemora gårdskrog och Pastamakarna. De har två barn i skolan som ännu inte är i högstadieålder. Nu funderar hon på att flytta.
– Vi kanske kan behålla våra verksamheter. Men hellre att vi flyttar till Visby och pendlar tillbaka än att barnen måste pendla.
Föräldragruppen på Fårösundsskolan är starkt kritisk till den rapport som förvaltningen lutar sitt förslag mot. Förvaltningschefen Torsten Flemming har tagit den i försvar och bland annat sagt att föräldrarna valt ut de bra åren för att bevisa en hög gymnasiebehörighet bland eleverna.
Men föräldrarna hävdar tvärtom, att förvaltningen endast valt att leta efter det negativa.
– Deras rapport är onyanserad och vinklad mot att högstadiet här måste läggas ner. Det gör oss otroligt ledsna. De klankar ner på eleverna och de klankar ner på lärarna.
Bland annat har förvaltningen endast redovisat gymnasiebehörigheten från 2023, då endast ett fåtal elever gick ut. Medan föregående år såg betydligt bättre ut, enligt föräldrarna som tittat på de fem senaste läsåren.
Att så hög andel lärare saknar behörighet i ämnet de sätter betyg i beror på att lärarna har fått i uppdrag att i huvudsak undervisa sin mentorsklass, hävdar de.
De är själva väldigt nöjda med lärarna och skolan – och säger att barnen också är det.
– Det är sorgligt att de vill göra en så stor förändring utan att ens vara på plats och prata med lärarna, säger Barbro Kalström och får medhåll från Lisa Blochmann.
– De säger att skolan här har brister, men våra barn kan inte ha det så mycket bättre.
De tror inte heller att lärarbehörigheten kommer bli bättre i Skolklintskolan, vilket är förvaltningens uttalade mål, eftersom lärarna fortfarande behövs i mellanstadiet i Fårösund. I stället har de ett motförslag.
– Varför kopplar de inte ihop Fårösundsskolan och Solklintskolan med en varsin Visbyskola? Att lärare som tar anställning på Solberga får veta att de ska jobba 40 procent av tiden i Fårösund. Då skulle man motverka den vi mot dem-känsla som finns mellan landsbygden och Visby, säger Hanna Dagerås.