Plötsligt fanns en dörr i väggen inför Cementa

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap sätter en gräns för självdestruktiva samhällstendenser.

Nödutgång för och i cement och betong.

Nödutgång för och i cement och betong.

Foto: Pär Fredin/TT

Ledare2022-12-19 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I senaste upplagan av podden Rakt på sak, där jag medverkar tillsammans med kollegorna från GT, sade jag bland mycket annat om Cementas framtid att andas ut kan de nog aldrig göra. Det stämmer fortfarande. Verksamheten kommer alltid att prövas, granskas och ifrågasättas av många.

Men förutsättningarna kan ändå förändras på ett grundläggande sätt efter beskedet från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap., vilket jag inte kände till då podden spelades in. Kalkbrytning och cementtillverkning på Gotland klass av som "betydande" för totalförsvaret. Det är alltså inte specifikt Cementa som pekas ut, men det är ju Cementa som nu bedriver verksamheten. Fredrik Stany, enhetschef på MSB, sade till Helagotland:

– Det finns inga bra alternativ till Slite. Att ersätta brytningen där skulle ta tio till femton år, så på kort sikt måste det här området säkras. Detta på grund av cementförsörjningens helt centrala betydelse för många samhällsviktiga verksamheter.

Beslutet motiveras bland annat med: "MSB beslutar att bergtäkterna Filehajdar och Västra Brottet, transportvägen mellan bergtäkterna samt Cementas anläggning i Slite på Gotland utgör ett mark- och vattenområde som har betydelse för totalförsvarets civila del, enligt 3 kap. 9 § första stycket miljöbalken."

Därmed blir det ju uppenbart att åtminstone Myndigheten för samhällsskydd och beredskap inte anser varningarna för vad som skulle bli konsekvenserna om cementtillverkningen stoppades som överdrivna.

Jag stötte först på nyheten på författaren och debattören Lars Wilderängs blogg och han var åtminstone klar över konsekvenserna av MSB:s beslut:

"Detta räddar alltså Cementa. Intressant är nu att Länsstyrelsen är högsta civila totalförsvarsmyndighet på Gotland, men är de som drivit på för att stoppa Cementa."

Det hade onekligen varit intressant att få tjuvlyssna på hur MSB:s beslut togs emot på Visborg, hos Länsstyrelsen på Gotland.

Gruppen "Take concrete action" har tidigare genomfört aktioner mot Cementa och aktivisterna reagerade förstås negativt på domen från mark- och miljödomstolen i veckan som gick, som beviljade ett fyraårigt brytningstillstånd. Gruppenhotade med att:

"Vi har redan stängt ner Cementa en gång och kommer att göra det igen."

Jag tror att aktivister som de som blockerar samhällsviktig trafik eller kastar färg eller annat på historiskt betydelsefulla konstverk har minskat toleransen för den typen av protester. Och jag tror MSB:s beslut att försöka skydda Gotlands cementproduktion också är ett uttryck för att myndigheten vill sätta ner foten och sätta gränser för självdestruktiva samhällsföreteelser. Om aktivistgruppen bestämmer sig för att verkligen stoppa en verksamhet som myndigheterna klassat som viktig för totalförsvaret så kan den komma att märka attitydskiftet.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.