Den 6 augusti kunde vi läsa om felparkerade husbilar i naturreservaten. Länsstyrelsen har inte resurser för att genomföra tillsyn och få stopp på problemet. I stället är det upp till privatpersoner att informera husbilsförare om vad som gäller i reservaten. Chefen för naturskyddsenheten på länsstyrelsen, Anna-Lena Fritz, berättar för Helagotland.se att hon skickar ut informationsmaterial till flera boende i närheten av naturreservaten, så att de kan dela ut detta till felparkerade husbilsförare.
För att vara rättvis mot länsstyrelsen, säger också Anna-Lena Fritz att "det är klart att det inte ska behöva gå till så att allmänheten sköter det myndigheten har ansvar för". Bristen på resurser är inte Fritz fel, och antagligen inte heller den gotländska länsstyrelsens. Länsstyrelsen är en statlig myndighet, och det är staten som ansvarar för tilldelningen av resurser. Om det är något den nuvarande regeringen inte är känd för, så är det att prioritera miljöfrågor, särskilt när de kostar pengar.
I artikeln framgår det också att även om det fanns tillräckliga resurser för att genomföra tillsyn och försöka bötfälla felparkeringar, skulle det troligtvis inte göra stor skillnad. Man måste nämligen kunna bevisa vem som har framfört fordonet, och det går inte att bötfälla ägaren enbart.
En lösning på detta problem är redan utredd och klar. År 2018 tillsattes en utredning, och i december 2019 överlämnades SOU:en "Hållbar terrängkörning" till regeringen. Men där stannade det. Utredningens förslag ligger fortfarande och samlar damm på Regeringskansliet.
Det är inte helt förvånande att det inte kom längre. Bara några månader efteråt seglade coronapandemin upp, och när det mest akuta var över, avlöste regeringskriserna varandra, och sedan kom en valrörelse. Det är kanske inte det mest självklara för en nytillträdd regering att börja med att plocka upp en några år gammal utredning om terrängkörning som första åtgärd.
Man bör också ha i åtanke att förslagen i denna utredning sträcker sig längre än att bara bötfälla husbilsförare i naturreservat. Den handlar också om att förenkla för rörelsehindrade personer att röra sig i naturen, förenkla och förtydliga regler för motorfordon som används inom rennäringen, och mycket annat.
Det vore rimligt att denna fråga nu prioriteras av regeringen. Att göra naturen tillgänglig för alla samtidigt som man förenklar möjligheten att lagföra dem som förstör den, borde vara en reform som får brett stöd.