Anna-Lena Fritz, säger att hon fått ett par samtal och ett mejl om fordon i terrängen den senaste veckan. Hon har också fått information från ett par kollegor som nyligen semestrade på Ekstakusten.
– De berättade att det inte såg roligt ut. Det är förstört längs med vägkanterna och uppkört. Och inom reservatet vid Ekstakusten är det ändå reglerat med att det finns parkeringsplatser där man ska stå. Men det respekteras inte, tyvärr, säger hon.
Enligt allemansrätten är det okej att ta sig fram i naturen till fots, att cykla eller till häst. Men att färdas i eller ställa upp motorfordon i terrängen ingår inte i allemansrätten utan regleras i terrängkörningslagen. Huvudregeln är att det är förbjudet för alla motorfordon att köra utanför väg.
Trots att det varje år rapporteras om att lagen inte följs så har mycket litet hänt. Länsstyrelsen har satsat mycket på information, men tillsynen i reservaten som länsstyrelsen ansvarar för är näst intill obefintlig då resurserna saknas.
– Tyvärr har vi väldigt liten kapacitet att ta hand om den tillsyn som egentligen skulle behövas. Jag bedömer att behovet är mycket större än vad vi har möjlighet att tillgodose, säger Anna-Lena Fritz.
De senaste åren har det funnits en viss förhoppning kring en utredning av den föråldrade terrängkörningslagen från 1975. I utredningen fanns det flera förslag som skulle kunna underlätta tillsynsarbetet.
Som lagen är utformad idag är det näst intill omöjligt att lagföra någon för ett fordon som står parkerar i terrängen. Detta eftersom det är svårt att bevisa vem som faktiskt har kört fordonet. I utredningen föreslogs det att det skulle bli möjligt att bötfälla fordonets ägare.
– Det hade varit mycket effektivare. I dag kan man komma undan genom att säga att det var inte jag som körde. Man måste i stort sett ta terrängförarna på bar gärning för att komma vidare, säger Anna-Lena Fritz.
Ett annat förslag i utredningen öppnade för möjligheten att utfärda böter till terrängsyndarna direkt på plats.
– Det hade nog varit det mest effektiva. Nu är det oerhört krångligt att dokumentera och sedan skicka vidare till polisen där det blir utredningar som bara läggs ner. För polisen har ju sina prioriteringar och det måste man respektera.
Förslaget var att den nya lagen skulle sjösättas i juli 2022. Men lagen har blivit en långbänk – än så länge finns ingen ny terrängkörningslag.
Anna-Lena Fritz berättar att det är information som myndigheten under rådande omständigheter främst kan satsa på och där har man fått hjälp från allmänheten.
– Jag har en person på Sudret. Hon hörde av sig och var ganska arg över hur det såg ut längs med Ekstakusten. Jag skickade ett brev och broschyrer om vad som gäller i reservatet och dessa sätter hon på vindrutorna på de husbilar som står fel. Jag har en person i Lummelunda också som hjälper till med broschyrer. Den hjälpen är vi så klart tacksamma för. Men det är klart att det inte ska behöva gå till så att allmänheten sköter det myndigheten har ansvar för.
Hur frustrerande är det?
– Det är klart att det känns knepigt. Det är inte bra om vi har föreskrifter som inte efterföljs. Är vi inte på plats och visar att vi finns så struntar väl många i det. Sen tror jag att det finns en okunskap också. Man vet inte vad som gäller och gör som alla andra, säger hon.