Nu är ju i och för sig inte kommunala avgifter någon normal kundrelation. Men det handlar ju i alla fall om avgifter och inte om skatter. Någon skillnad måste väl detta göra för vilka krav man kan ställa när man betalar? Eller?
Jag måste tyvärr göra mig till en besvikelsens budbärare. KO beskriver uttryckligen på sin hemsida sin uppgift som att den "bevakar marknaden och försvarar konsumenternas intressen mot företag i domstol".
Så det är nog tyvärr inte till KO man ska vända sig när man exempelvis är missnöjd med den praktik man kan utsättas för när Region Gotland ska tömma ditt slam. Om hur det kan gå till berättas i en artikel om Gunnar och Ann-Britt Hoas i Västergarn. Om hur slamtömningsbilen inte kommer när den ska komma. Eller om hur det sedan kommer en faktura för en framkörningsavgift för en ogenomförd tömning, när slamtömningsbilen kommit på ett oannonserat besök där chauffören bedömt att markförhållandena var för dåliga. Efterrätt blev faktura för extratömning som en oaptitlig grädde på slamtömningsmoset.
De där tankarna som närts inom Regionen på att konkurrensutsätta slamtömningen är en idé som man borde återaktualisera.
Men det finns faktiskt många avgifter där sambandet mellan fakturering och utförda tjänster är mycket svagare än för slamtömningen. Det finns på Gotland många verksamheter, inte minst inom lantbruket, som är föremål för olika typer av tillsyn. Detta är en tillsyn som Region Gotland tar ut avgifter för, av dessa företag. Ofta – för att inte säga oftast – utan att faktiskt utföra några besök och inspektioner.
De årliga avgifterna är således inte avgifter för utfört arbete. Det är snarare allmänna avgifter för att bedriva verksamheter som Regionen har till uppgift och skulle kunna utöva tillsyn av.
Nu blir väl dessa företagare i ärlighetens namn speciellt mycket lyckligare när denna tillsyn antar konkret form som en verklig inspektion. Det finns ju alltid en risk för verkliga synpunkter när tillsynen går från teoretisk till praktisk. Men speciellt lyckliga är de ju inte heller när årliga avgifter tas ut för något som aldrig har ägt rum.
Myndighetsutövning är ju vanskligare att konkurrensutsätta än slamtömning. Men det finns kanske ändå anledning att fundera över om den ordning vi har verkligen är den bästa och mest rationella ordningen för hur myndighetsutövning ska finansieras. Och – ibland – utföras.