Jag har verkligen inget emot att myndigheter och andra statliga jobb i görligaste mån lokaliseras utanför Stockholmsregionen. Staten är en stor och viktig makthavare som har ett ansvar för att vara närvarande och förankrad i alla delar av landet. Huvudstaden är alldeles tillräckligt het utan att staten koncentrerar det mesta av sin verksamhet där. Och de krafter som drar mot Stockholm behöver en motkraft för att stoppa och vända statlig centralisering.
Men jag har problem med själva konceptet ersättningsjobb. Det är för en region att ikläda sig rollen som klient, som ett passivt offer för omständigheterna. Samtidigt inser jag ju att det finns tillfällen då regioner eller kommuner råkar ut för så kraftiga smällar att de verkligen behöver statens hjälp för att ersätta förlorade arbetstillfällen som kan dra undan mattan för den lokala arbetsmarknaden.
Hur väl passar det in i denna beskrivning, när Gotland riskerar att bli av med upp till 80 arbetstillfällen i en region med över 60 000 invånare, i samband med Svenska spels varsel? Ett slag för Gotland– och i synnerhet för dem som drabbas – men hur stark klangbotten utgör varslet för den bön om ersättningsjobb som Regionen skickat till regeringen, undertecknad av Meit Fohlin (S), Andreas Unger (M) och Eva Nypelius (C).
Det första jag tänker på är att staten har, genom Försvarsmakten, väsentligt ökat sin närvaro på öns arbetsmarknad. Det var verkligen ett hårt slag för Gotland – och för Sveriges försvarsförmåga – när alla regementen på ön avvecklades. Men på senare år har Försvarsmakten byggt upp ett nytt regemente och nya verksamheter, som kommer att fortsätta växa.
Ett axplock om vad Helagotland skrev i november:
"Försvarsmakten bygger för miljarder på Tofta skjutfält. Genom tusentals resor, hotellnätter och restaurangbesök pumpas ytterligare miljontals kronor in i det gotländska näringslivet."
"Försvaret på Gotland växer snabbt och bara på Tofta skjutfält investeras 2,8 miljarder kronor i infrastruktur under åren 2018– 2026.
Men även personalstyrkan växer. Försvarsmakten på Gotland har nu totalt 470 anställda, jämfört med 210 under 2019."
Det har sina risker när Regionen då kräver ersättningsjobb för upp till 80 förlorade tjänster på Svenska spel. Det riskerar att sänka trovärdigheten exempelvis för Gotlands anspråk på förändringar av skatteutjämningen och hjälp för finansieringen av sjukvården, om man griper varje halmstrå.