Torsdagens GA berättade om hur räntekostnaderna för bolån kan öka, enligt beräkningar från Stockholms Handelskammare. Över 20 000 om året för ett hushåll med fastighetslån på 2,9 miljoner och rörlig ränta. För ett hushåll i bostadsrätt med lån på 1,4 miljoner blir det nästan 10 000 mer under ett år.
Gotland drabbas förhållandevis hårt, på grund av att gotlänningarna är tungt belånade jämfört med många på fastlandet.
Men räntekostnaderna är ju inte de enda som stiger. Länsförsäkringar har räknat hur olika kostnader kan öka för tvåbarnsfamiljer i villa i fem olika städer – Stockholm, Göteborg, Malmö, Sundsvall och Luleå. En prognos för januari 2023 jämförs med vad kostnaderna var i december 2020.
Stockholm ligger i samma elområde som Gotland. Elkostnaderna för typfamiljen i Stockholm beräknas öka från 921 kronor till 14 335 kronor. För en månad!
Matkostnaden ökar med en dryg tusenlapp. Bensinkostnaden med knappt 500 kronor. Bostadskostnaderna ökar med mellan cirka 1 200 kronor (Sundsvall och Luleå) och 3 700 kronor (Stockholm).
Totalt blir det en brutal kostnadschock. Över 18 000 mer för en månad i Stockholm och Göteborg. Ännu värre I Malmö, men lindrigare i Sundsvall och Luleå. Mest beroende på de stora kostnadsskillnaderna för elektricitet.
Det är inte precis något dukat bord som den regering som Ulf Kristersson håller på att bilda kommer till.
Konsumenterna uppmanas att försöka sänka eller omdisponera sin elkonsumtion, exempelvis genom att flytta sin elförbrukning till nätterna. Företag lägger också om sin produktion, från dag till natt, för att kunna fortsätta producera och slippa gå i konkurs på grund av elräkningarna. De anställda är kanske glada över att fortfarande ha ett jobb att gå till, men nattarbete passar ju inte alla och kan definitivt vara negativt för hälsan.
Men överflyttningen av konsumtion från dag till natt blir kanske inte lika givande längre. Aftonbladet skrev nyligen om hur elen blir dyrare även på nätterna. Elmarknadsanalytikern Christian Holtz:
– Det kommer säkert att finnas timmar med låga priser även under hösten, men en normal timme kommer att ligga på runt 2-3 kronor per kWh nattetid.
Den tillträdande regeringen behöver göra vad den kan för att lätta den börda som nu lastas på hushållen. Till att börja med behöver den avlägsna de pålagor, som den högt uppskruvade reduktionsplikten, som gör bördan ännu tyngre i Sverige än vad andra europeer behöver uppleva. Till stor del handlar det tyvärr om långsammare processer, som att förbättra den elförsörjning som monterats ner och att förbättra den överföringskapacitet som tillåtits förbli otillräcklig och faktiskt försämrats samtidigt som elproduktionen i södra Sverige minskat.