Regionen gjorde inte bara hemtjänsten en otjänst

Därför saknar många av gotlänningarna alternativ i hemtjänsten.

Omkullpetning som björntjänst.

Omkullpetning som björntjänst.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Ledare2023-06-15 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

P4 Gotland rapporterade i måndags om hur det saknas alternativ till den kommunala hemtjänsten på stora delar av ön, bland annat på norra Gotland. Privata hemtjänstföretag har sett sig tvungna att lämna delar av ön, där de tidigare har varit verksamma. En delförklaring till detta är svårigheterna att rekrytera. Men politikerna vill nu också utreda om det är något som Regionen kan göra för att förbättra situationen.

Ja, det finns det definitivt. Jag skrev för över ett år sedan, 6 maj i fjol, en ledare med rubriken "Så bidrog Regionen till hemtjänstflykten". Jag berättade då om hur Regionen ett par år tidigare sade upp de existerande avtalen som hemtjänstföretagen arbetade under. Avtalen sades upp för att man skulle kunna införa nya regler och nya ansvar och uppgifter för företagen som arbetar med hemtjänst, bland annat för trygghetslarm under lejonparten av dygnet. Kraven var det svårt speciellt för mindre hemtjänstföretag att leva upp till. Speciellt när Gotland delades upp i sju stora områden, där ett hemtjänstföretag var tvunget att ta emot kunder i HELA området om det alls skulle få verka inom det. 

Företrädare för Regionen sade sig genomföra förändringarna bland annat för att ge brukarna en STÖRRE valfrihet. Men förändringen var så negativ för hemtjänstföretagen att valfriheten i stället försvann för många av de gotlänningar som behöver hemtjänst.

Så det finns ett enkelt sätt för Region Gotland att förbättra situationen för de privata hemtjänstföretagen. Man kan till exempel återgå till det regelverk som rådde innan Regionen genomförde mindre välgenomtänkta förändringar. Förändringar som man visste var negativa för de företag som man nu vill ha tillbaka.

Men det är ju inte säkert att det ger någon omedelbar effekt. Det är lätt att riva ner men svårare att bygga upp. Hemtjänstföretag som har avvecklat eller reducerat sina verksamheter kan inte snabbt återskapa sig. Och till detta bidrar förvisso hur mycket svårare det har blivit att rekrytera personal till hemtjänsten.

För att lösa uppgiften behöver Regionen all hjälp den kan få. Men Regionen har starkt bidragit till att denna hjälp är mycket mindre i dag än vad den kunde ha varit.

Hemtjänsten är oerhört viktig i dag. I Sverige har vi undan för undan minskat antalet platser i äldrevården trots en åldrande befolkning. Platserna är hårt ransonerade och planen är att de äldre ska bo kvar hemma så länge det bara är möjligt och för att klara detta lutar man sig tungt på just hemtjänsten.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.