Johan Gate, Österleds fastighets AB, berättade om sina erfarenheter i måndagens GA. Det har visat sig motigt att locka hyresgäster till nyproducerade hyreslägenheter i Hemse och Klinte. Även om hyrorna är lägre än i många andra nybyggda lägenheter, så upplevs de fortfarande som höga på den lokala marknaden. Och det är ju där lägenheterna har byggts. Johan Gate säger till GA:
– Det är tuffast i Klinte, vi har också flest lägenheter där, 5-6 av ett 20-tal lägenheter är uthyrda. Det är oerhört trögt, det kanske slutar med att bara hälften av lägenheterna blir uthyrda.
– Gotlandshem säger att de har sju års bostadskö i Klinte men det har vi inte märkt något av.
Hur lång en kö är väldigt beroende av pris. Högre priser kan få köer att försvinna väldigt fort. Det är egentligen på ett liknande sätt i Visby. Det finns många som stått över 30 år i kö. Men det är inte en nyproducerad lägenhet med marknadens högsta hyror som de väntar på
Jag kan inte påstå att jag är speciellt förvånad, tyvärr. I april 2018 skrev jag om att Regionens försök till dubbel markanvisning lyckats. Men jag konstaterade då också att:
"Det kan naturligtvis tillstöta andra problem i framtiden. Exempelvis kan det visa sig svårare än vinnaren tror, att få avsättningen för relativt dyra hyreslägenheter i Hemse och Klintehamn. Det kan i så fall bli en dyr felkalkylering."
Jag konstaterade då också att erfarenheterna av denna första dubbla markanvisning blir avgörande för om Regionen kommer att kunna förfara på ett liknande sätt fler gånger:
"Men om Regionen tänker sig att göra liknande upplägg i framtiden, så är det naturligtvis viktigt att detta som är något av ett pilotprojekt faller väl ut inte bara för Regionen utan också för byggbolaget."
Bolaget har förstås gått in i affären med öppna ögon. Man kan säga att Region Gotland lockat men inte lurat bolaget in i ett projekt (eller egentligen tre projekt) med delar som det annars förmodligen inte hade åtagit sig. Primärt kommer Region Gotland nu undan konsekvenserna. Bolaget får ta smällen.
Utfallet påverkar dock så klart Regionens möjligheter att göra liknande affärer i framtiden.
Enklast och rakast blir det om varje byggprojekt bedöms på sina egna meriter. Så får också skattebetalarna rätt och bäst betalt för de markanvisningar regionen gör.
Även om Regionen nu skulle vilja försöka sig på dubbel markanvisning så tror jag som sagt att det blir svårt. Det finns, speciellt med tanke på att marknaden nu inte den hetaste, goda skäl att tro bostadsbolag kommer att undvika att ge sig in i affärer om de känner skepsis för bärkraften i delar av projektet.
Denna affär ger ju också ett nytt perspektiv på marknadshyror. Dessa marknadshyror behöver ju inte vara högre än dagens. Det beror på efterfrågan. Ibland visar det sig att marknadshyran i själva verket är lägre än den man försöker ta ut.
Det ger också perspektiv på Gotlandshems justeringar av hyresnivåerna inom sitt bestånd, där hyror på den heta bostadsmarknaden i Visby sänktes medan hyror i mindre eftertraktade lägen i Gotlands mindre tätorter höjdes. Jag vet inte vad Gotlandshem hoppades uppnå med förändringarna, men någon marknadsjustering beroende på efterfrågan var det i alla fall inte.
Det behövs nya bostäder på Gotland och inte bara i Visby. Hur ska det gå till är en öppen fråga som jag inte har ett säkert svar på. Men den här vägen ter sig ju nu som svårframkomlig.