Kritiken var frän, även från mig, när Destination Gotland deklarerade att det skulle införas dryga avgifter på sent avbokad frakt i Gotlandstrafiken. Särskilt oroade var naturligtvis de företag som organiserar och utför frakten och som är helt beroende av färjetrafiken.
Nu rapporterar P4 Gotland att de nya av- och ombokningsreglerna, som skulle ha börjat gälla första mars, ännu inte har börjat tillämpas. Nu pågår istället en dialog mellan Destinationen och transportföretagen. En dialog som förhoppningsvis leder till något som gör att Destinationen kan uppfylla sina syften samtidigt som villkoren för fraktande företag blir mer hanterbara.
Det är nämligen ett reellt problem som Destination Gotland vill påverka. Sent (och avgiftsfritt) avbokad frakt har speciellt i högsäsong inneburit att kapacitet på färjorna lämnats outnyttjad. Kapacitet som hade kunnat fyllas av annan frakt eller av resenärer. Det vidgår också Peter Lindström, branschföreträdare för Sveriges åkeriföretag, när han intervjuas av P4 Gotland.
– Det drabbar ju både våra medlemmar och dem som vill komma hit. Det är fullt klockan 12 men när båten går klockan 16.30 så finns det 200 meter och det är inte bra för Gotland.
Destination Gotlands planer på dryga avgifter för sena avbokningar var en ovarsam åtgärd, utan större hänsyn och fingertoppskänsla, från en monopolist i en verksamhet som är helt central för Gotland. Å andra sidan är förlorad transportkapacitet på grund av sena avbokningar av frakt ett problem som Destinationen dryftat med åkerierna i åratal, utan att det hänt någon avgörande förändring. Hotet från de nya unilateralt införda avgifterna fungerande verkligen för att få motparten delaktig i en förhoppningsvis produktiv dialog.
Det är begripligt att transportföretagen inte var så förändringsbenägna. Det kan vara svårt nog ändå för speditörer och åkerier att hantera logistiken, att organisera och utföra transporter som motsvarar krav på tid och kostnad, utan att samtidigt hantera mer svåradministrerade omständigheter då flaskhalsen mellan Gotland och fastlandet ska passeras. Självklart har det underlättat att kunna göra en bokning för frakt på färjorna även när man inte är helt säker på att man behöver den och att kunna avboka utan negativa ekonomiska konsekvenser.
Gotland är i hög grad beroende både av goda villkor för transportörer och av att färjorna kan utnyttjas effektivt. Förhoppningsvis leder den pågående dialogen till att man verkligen kan presentera en kompromiss under april, i god tid inför högsäsongen, som lyckas förena Gotlands, Destinationens och transportföretagens intressen.
Färjetrafiken aktualiserades även under onsdagen då Trafikverket för andra gången förlängde anbudstiden för Gotlandstrafiken. Nu till 13 mars. Första förlängningen berodde enligt verket på att man ansåg sig behöva göra några förtydliganden. Nu har man upptäckt ett summeringsfel i blanketterna.
Förlängningarna bidrar ju inte till att man känner att upphandlingen är i trygga händer. Man frestas att spekulera i att det kan ligga andra dolda skäl bakom, som att man av någon anledning behöver ge extra tid för att få in fler anbud.
Men jag tror faktiskt inte att det är så det förhåller sig. De bolag som vill lägga anbud är redan förberedda. Alla andra är redan för sent ute.
Det handlar snarare just om att undvika onödiga otydligheter som kan strula till anbudsprövningen och att det underlag som rederierna baserar sina anbud på ska vara korrekt. Bättre nu, när det nästan var försent, än när det verkligen ÄR försent.
En rättelse måste jag tyvärr också göra. Det har med anledning av gårdagens ledare påpekats för mig att även Stockholms Lokaltrafik numera erbjuder enkla biljettköp med betalkort. Av någon anledning har jag inte upptäckt detta vid mina infrekventa resor med SL. Jag antar att jag rullat i invanda spår.