Säkerhetsläget visar det orimliga med gotlandstrafiken

Nutidens snabba förändringar och det allvarliga säkerhetspolitiska läget visar orimligheten i villkoren för gotlandstrafiken.

Just sjörövare kanske inte är aktuella att ta över gotlandstrafiken, bilden är mer symbolisk för att illustrera trafikens utsatthet.

Just sjörövare kanske inte är aktuella att ta över gotlandstrafiken, bilden är mer symbolisk för att illustrera trafikens utsatthet.

Foto: Martial Trezzini/TT

Ledare2024-01-24 16:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Förra gången gotlandstrafiken upphandlades rådde ett helt annat läge än i dag. I slutskedet av upphandlingen fanns då ett skotskt rederi med i spelet.

Ekonomiskt var anbudet från David MacBrayne Limited (DML) som ägs av skotska staten, klart bäst, deras anbud var 114 miljoner kronor lägre än Destination Gotlands, dessutom var anbudet bättre avseende miljöpåverkan. 

Detta viktades mot att Destination Gotland erbjöd kortare restider vilket landade i att de båda anbuden slutligen sågs som likvärdiga. Däremot la DML in krav på finansieringslösningar som inte kunde godtas och Destination Gotland fick förnyat förtroende.

Det var alltså bara en teknikalitet som gjorde att trafiken inte fick en utländsk operatör. Nu hade det sannolikt inte betytt några säkerhetsrisker med fartyg under skotsk flagg men i dag är förutsättningarna som bekant helt andra.

I april förra året krävde Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i riksdagen att säkerhetsaspekten skulle tas upp i den nya upphandlingen. "Den operatör som vi anlitar måste vara hundraprocentig säker ur svenska säkerhetsintressens synpunkt", förklarade socialdemokraten Peter Hultqvist, ordförande i försvarsutskottet, till P4 Gotland.

Initiativet ledde till att anbudstiden sköts fram, anbuden skulle lagts ut i maj presenterades först i augusti förra året. Säkerhetsaspekterna var förtydligade men upphandlingen var fortfarande öppen för andra än svenska intressen.

I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar nu Patrik Oksanen, resident senior fellow på tankesmedjan Frivärld och ledamot av Kungliga Örlogsmannasällskapet, Trafikverket att avbryta upphandlingen.

"Säkerheten för Östersjöns mest strategiska ö hotas nu av att Trafikverket inte förstår säkerhetspolitisk verklighet. Om inte Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana själv stoppar den pågående upphandlingen måste regeringen göra det" skriver han.

Svenska rederier missgynnas i upphandlingen av flera skäl menar Oksanen. Delvis av skatteskäl då upphandlingen hinner genomföras innan Sverige genomför beslutade ändringar av tonnageskatt och stämpelskatt.

Trafikverket har inte heller nån klausul som säger att säkerhetsprövning kan utgöra uteslutningsgrund, det saknas också krav på verklig huvudman som täpper till risken att utländska intressen skulle kunna utmana landets säkerhet.

"En upphandling i vår tid borde även ställa krav på både flagg och krigsplacerad besättning, och att rederiet har en förmåga att försvara sig mot hybridhot genom driftvärn i hamnanläggningar och ombord tills polisiär eller militär undsättning hinner fram".

Den avgörande trafiken för Gotland – som en del av Sverige – upphandlas vart tionde år. Alltid med ett underliggande hot om försämringar och besparingar. Gotländska invånare och företag har därmed helt andra förutsättningar än övriga Sverige som kan anpassa sina transporter utifrån de förändringar som oundvikligen inträffar under en tioårsperiod.

Redan där finns anledning för reflektion kring dagens modell. Under väldigt lång tid kunde ingen tänka sig att vi dessutom skulle behöva ta hänsyn till att länder i vår närhet skulle använda krigsmakt för att invadera sina grannar i vår omedelbara närhet.

Att Sverige måste ha makt och ansvar över svensk infrastruktur i allmänhet och färjetrafiken från och till Gotland i synnerhet, borde vara en självklarhet.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.