Ska fler ta bussen krävs större förändringar

Det räcker inte med marginella förändringar och övertalning.

Många säten. Ofta få resenärer.

Många säten. Ofta få resenärer.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2024-04-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nuförtiden kan jag bli smått irriterad, eller åtminstone rastlös, om jag har ett tiotal bilar framför mig vid någon av Visbys korsningar. För ett par decennier sedan, när jag bodde i Solna och skulle ta mig igenom Stockholmsregionens trafik, så kunde man fastna i trafikstockningar som knappt rörde sig exempelvis på Essingeleden. Oerhört frustrerande. Hur stod jag ut? Även om det kan vara trångt om utrymmet även i kollektivtrafiken i Stockholm, så är det inte svårt att förstå att den har många resenärer. Och förutom att man slipper ta bilen så har kollektivtrafiken i huvudstaden en annan viktig egenskap. Den har många och täta avgångar under en stor del av dygnet. Det går att åka exempelvis buss, tunnelbana eller pendeltåg och förbli flexibel avseende när man väljer att resa. Och har man flera ärenden på flera olika platser så går det att lösa det också. Det är praktiskt.

Gotlänningarna är inte negativa till kollektivtrafik. Tvärtom. Det framkommer tydligt när man frågar dem, att gotlänningar är mer positiva till kollektivtrafiken än svensken i gemen. Men när avgångarna är få, glesa och bara existerar under en mindre del av dygnet så blir det med nödvändighet så att många placerar kollektivtrafiken någonstans på skalan mellan opraktisk och omöjlig. Om man vill få fler att åka kollektivt – utan att aktivt motarbeta bilen (vilket vore dumt) – så behöver man göra något åt antalet turer på de linjer där det finns ett tillräckligt stort underlag av möjliga resenärer som kan uppskatta att få åka istället för att köra.

Helagotland skrev för en dryg vecka sedan om förändringar i denna anda som teknikförvaltningen vill göra. Det handlade om att dra in avgångar på vissa linjer där man från trafikmätningar vet att chauffören kör runt med någon enstaka passagerare. Eller ingen alls.

Detta kan frigöra resurser för att sätta in något fler turer på linjer där antalet resenärer är betydligt större. På linjerna 11 (Visby–Burgsvik), 20 (Visby–Fårösund) och 61 (Visby–Kappelshamn).

Det verkar väldigt rimligt. Men som en ansträngning för att fler ska välja att åka kollektivt så verkar det också tämligen marginellt.

Jag förutspår att Region Gotlands pågående kampanj för att få fler att åka kollektivt kommer att ha det motigt även i framtiden, även om tidigare nämnda förändringar genomförs från 18 augusti. Det kommer inte att räcka med övertalning om man inte gör verkligt substantiella förändringar av trafiken.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.