Ska hot nu vara försvaret mot granskning?

Sveriges Radio har nu övergått från att knappt kommentera avslöjandena i Dagens Nyheter till att hota DN med en polisanmälan.

Hot om polisanmälan, det är så Sveriges Radio väljer att svara på Dagens Nyheters avslöjanden.

Hot om polisanmälan, det är så Sveriges Radio väljer att svara på Dagens Nyheters avslöjanden.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2022-07-20 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under måndagen avslöjade Dagens Nyheter alvarliga brister i säkerhetsskyddet på Sveriges Radio, något som också uppmärksammades denna ledarsida. På tisdagen kom ännu en ett avslöjande från DN om SR, denna gång handlade det också om externa IT-konsulter som inte genomgått säkerhetskontroll. Konsulterna hade arbetet med systemen för att skicka ut VMA, viktigt meddelande till allmänheten, de har också enligt DNs uppgifter laddat upp information om hur systemet fungerar i en amerikansk molntjänst. 

Efter att gårdagens ledare gått till tryck på måndagskvällen kom även en annan nyhet i denna saga. Sveriges Radio hotade att anmäla Dagens Nyheter till Säkerhetspolisen. Anledningen till detta är att DN i samband med sin granskning hade fått, av en källa, säkerhetsklassad information. Samma information som Sveriges Radio tidigare hade låtit externa konsulter hantera, utan några kontroller. Det är också värt att notera att DN alltså inte har publicerat något av uppgifterna om hur de olika systemen fungerar, enbart fått ta del av dokumenten från sina källor. Om man för en stund lägger undan det absurda i att SR alldeles innan hävdade att dessa uppgifter inte var hemliga och därför inte behövde göra säkerhetskontroller på sina konsulter, men ändå anser att de är tillräckligt hemliga för att det ska utgöra ett brott för DN att inneha dem.

Det som blir farligt på ett mer principiellt plan är att ett skattefinansierat företag inte ska kunna komma undan med att hota journalister och medier med polisanmälan för att undvika att ställas till svars. 

Sveriges radio är inte heller ensamma med att bete sig på detta sätt. Efter att mediakonsulten Fredric Thunholm skrivit en kritisk krönika om SJ i Affärsvärlden kunde samma tidning rapportera att SJ dels hotat Thunholms huvudsakliga arbetsgivare, mediebyrån Wavemaker, med att den kritiska krönikan kunde göra att företaget inte skulle få delta i en kommande upphandling hos SJ. Vidare så sa även SJ att man överväger att göra en polisanmälan mot Thunholm. Anledningen till detta var att han i sin krönika hade skrivit om SJ: ”i alla fall metaforiskt, skulle behöva brännas ned till grunden. Likt en fågel Fenix kunde sedan något bättre resa sig ur askan”. Detta uppfattade tydligen som ett hot. I stället för att på saklig grund försvara sig väljer alltså SJ att för det första hota med att neka tillträde till en upphandling, helt i strid med lagen om offentlig upphandling och för det andra övertolka en metafor så till den grad att man överväger en polisanmälan.

I skrivande stund har Sveriges Radios VD fortfarande inte behagat att kommentera vad som har framkommit i DNs granskning. SR väljer hellre att försvara sig med hjälp av polisanmälningar än med hjälp av ord. Det är såklart jobbigt för vilken organisations om helst att bli granskade och få sina misstag publicerade i en av landet största tidningar. Men man måste tåla det. Framför allt om man är ett statligt företag eller om man är finansierade via skattsedeln. Ännu mer om man, som Sveriges Radio, har försummat säkerhet för flera av totalförsvarets viktigaste system. Tystnaden från den ytterst ansvariga, i detta fall VD Cilla Benkö, börjar bli beklämmande. Om det enda Sveriges Radio kan göra till sitt försvar är att hota med polisanmälningar så borde Benkö kanske börja se sig om efter ett nytt jobb. 

Gotlänningen

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.