Häromdagen kunde man läsa om hur solenergin växer på Gotland, men i långsammare takt än i många andra kommuner. Men det gäller förstås den solenergi vars producenter är anslutna till elnätet. Hur många små husbehovsproducenter finns det, antagligen huvudsakligen i fritidshus, som inte kan ansluta sig till elnätet? Eller inte vill. Att koppla in sig på elnätet har ju både en hög initialkostnad och påfrestande löpande kostnader.
Vattenfall skriver om trender på sin hemsida:
"Många lockas av tanken på att gå off grid, alltså att koppla bort sig från elnätet och klara sig helt på egen hand."
Jag undrar vad det kan bero på? Kan det möjligen ha någonting att göra med de dryga nätavgifter som bland andra Vattenfall, som äger 75 procent av Geab, tar ut? Kan möjligen också elpriserna på den svenska elmarknaden, där efterfrågan ökar samtidigt som fungerande produktion lagts ner i onödan? Bland annat av Vattenfalls politiserade styrelse.
Vattenfall kommer naturligtvis fram till att det inte är ett fungerande alternativ, bland annat eftersom det är svårt och dyrt att lagra el, speciellt från soliga somrar till kalla vintrar.
Men alla fastigheter förbrukar ju inte el året runt. Fritidshusägare betalar nätavgifter året runt och förbrukar ofta bara energi under de delar av året då man behöver som minst och då den är lättast att producera, bland annat med solpaneler. Det kan räcka med att batterilagra måttliga mängder el under tillfälligt låg elproduktion.
Även Vattenfall medger att den tekniska utvecklingen kan leda till att en existens utanför elnätet året runt kan underlättas väsentligt i en nära framtid. Men det går redan i dag, vilket somliga har bevisat.
Göteborgs-Posten berättade i fjol om Vaun Roughton, som bor utanför Göteborg. Hans nyligen köpta torp hade ingen anslutning till elnätet.Anslutningen skulle bli dyr, eftersom det var en halvmil till närmaste elcentral. Men för en tredjedel av anslutningsavgiften kunde han få solpaneler så han klarade sig. Och det funkar. Han laddar bilen, verktygen och gräsklipparen, driver sitt hem och värmer sitt vatten. Under de mörkaste månaderna komplementladdar han lite med ett bensindrivet elverk.
En nackdel för den som satsar på solel utanför elnätet är förstås att den inte kan sälja sin överskottsel till energibolaget. För den som redan är ansluten till elnätet och inte behöver betala någon drakonisk anslutningsavgift är det kanske det bästa alternativet. Än så länge. Men det beror naturligtvis på hur länge nätbolagen får relativt fria tyglar att skruva upp nätavgifterna ytterligare. De håller definitivt på att skapa underlag för utvecklingen av nya lösningar för en existens utanför elnätet.