Skugga över Östersjön blir svår att skingra

Problemet med skuggflottan är inte nytt. Det talar mot en snabb lösning.

Fartyg med rysk olja i tankarna, här fotograferade i Svarta havet nära Bosporen.

Fartyg med rysk olja i tankarna, här fotograferade i Svarta havet nära Bosporen.

Foto: Emrah Gurel AP/TT

Ledare2024-04-13 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är många som har fått lära sig ett nytt begrepp i samband med uppmärksamheten kring SVT:s avslöjande av den Cypern-registrerade oljetankern som ankrat öster om Gotland, för att kunna tanka fartyg som hjälper Ryssland att kringgå omvärldens sanktioner. Dessa fartyg kallas för en "skuggflotta" och är inte någon alldeles ny företeelse.

Tidningen Göteborgs-Posten skrev exempelvis utförligt om denna skuggflotta i somras. Det gjorde även tidningen Transportarbetaren 15 augusti i fjol och beskrev då omfattningen av trafiken:

"Bara under maj månad i år passerade nära 200 tankfartyg med rysk olja den svenska västkusten, rapporterar Göteborgs-Posten. Fartyg som ofta är äldre och flaggade i länder utanför EU samt har oklara ägandeförhållanden. Klart är däremot att förhållandena gör det möjligt att sälja oljan till valfritt pris, i strid mot gällande sanktioner."

Att skuggflottan hjälper Ryssland att kringgå sanktionerna är illa nog. När flottan huvudsakligen består av relativt ålderstigna fartyg  innebär det dessutom en betydande miljörisk för Östersjön. Det gör även den mack-liknande verksamhet som det Cypern-flaggade fartyget bedriver i Gotlands närhet. Så det vore bra ur flera olika  synvinklar om man kunde få stopp på verksamheten.

Nordiska regeringsföreträdare uttrycker också sådana ambitioner. Finlands utrikesminister Elina Valtonen gjorde det för P4 Gotland i samband med ministermötet på ön i veckan:

– Vi har följt situationen men den har blivit för allvarlig nu – vi måste ta aktion.

Även Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) var av samma mening när han kommenterade situationen:

– Det är viktigt i det här sammanhanget att vi får möjlighet att titta på EU:s hela verktygslåda. Det handlar både om sanktionspolitiken men också om frågor som är kopplade till miljöfrågor för det här är ett växande och allvarligt hot mot den känsliga miljö som Östersjön utgör, att fartyg som är föråldrade och kanske inte ens sjövärdiga opererar i våra vatten.

Tyvärr fyller de mig inte med förhoppningar om att man ska komma tillrätta med skuggflottan eller ens med mack-tankern öster om Gotland. De uttrycker sig på just det där sättet som politiker brukar göra när de vill signalera vilja att agera men inte vet vad de ska ta sig till och saknar effektiva verktyg. Jag hoppas jag har fel, men det är illavarslande när de talar om hur viktigt det är att agera men avstår från att berätta om precis eller ens ungefär vad man kan göra.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.