Släket, ännu ett svek i miljöpolitiken

Det minskade stödet för släkerensning sätter fingret på allt som är fel med regeringens miljö- och klimatpolitik.

"Det är klart att rensning av släke inte står speciellt högt upp på dagordningen för regeringen."

"Det är klart att rensning av släke inte står speciellt högt upp på dagordningen för regeringen."

Foto: Sofie Regnander

Ledare2024-07-19 16:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi når snart halvtid i denna mandatperiod. Man kan säga mycket om hur den nuvarande regeringen har arbetat under de två år den har suttit vid makten. Men det är nog på klimat- och miljöområdet som den största tillbakagången har skett.

Från att försöka uppfylla populistiska vallöften om sänkta bränslepriser till uppskjutna klimatmål, har det svenska arbetet för att lösa klimatkrisen och förbättra miljön tagit många steg tillbaka.

Det vi ser nu är hur regeringens ointresse för klimat- och miljöpolitiken inte bara får abstrakta konsekvenser. Konsekvenserna märks nu även i enklare saker som verkligen påverkar folk i deras vardag.

Rensningen av släke kommer att minska. Som Helagotland har rapporterat kommer nu pengarna som regionen kan lägga på att rensa släke inte att räcka till för att rensa i den utsträckning som tidigare har gjorts.

I ett pressmeddelande i början av juli meddelade Region Gotland tillsammans med Länsstyrelsen Gotland att regionen enbart fick 20% av de pengar som den hade sökt i det så kallade LOVA-bidraget. Här hade det varit enkelt att lägga skulden på länsstyrelsen, något som det verkar som både regionen och länsstyrelsen själva också hade tänkt. I det gemensamma pressmeddelandet flyttar länsstyrelsen skulden högre upp i den statliga näringskedjan. Det är nämligen så att länsstyrelsen enbart fördelar pengarna. Från början kommer LOVA-bidraget från Havs- och vattenmyndigheten. Denna myndighet, vars namn mycket påhittigt förkortas HaV, har fått sin budget neddragen. Då finns det inte längre tillräckligt med pengar för att rensa släke på Gotland.

Det är klart att rensning av släke inte står speciellt högt upp på dagordningen för regeringen. Inte heller kan man låtsas att regeringen har tagit beslut i hopp om att försvåra rensningen av släke.

Detta sätter dock fingret på vad som är fel med denna regerings klimat- och miljöpolitik. I sin iver att uppfylla sina egna och Sverigedemokraternas populistiska vallöften kastar man miljön och klimatet överbord. För den svenska staten är inte miljö och klimat överordnade frågor. De kommer i efterhand. När allt annat är levererat ger man tankeverksamhet åt en av de största ödesfrågorna under vår tid.

Precis som de gotländska stränderna kommer fyllas av släke, kommer atmosfären fyllas av utsläpp, allt medan Tidöpartierna ropar efter lägre bränslepriser.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.