Det börjar klarna kring regionens SMS-vattenvarning

SMS:et som gick ut till fler än de som registrerat sig på regionens egen tjänst, men ännu finns det frågetecken.

Många frågor har fått svar angående regionens varnings-SMS, men fler frågor återstår att få svar på.

Många frågor har fått svar angående regionens varnings-SMS, men fler frågor återstår att få svar på.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare2023-11-14 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I gårdagens ledare var jag besviken på den SMS-varning som regionen skickade ut för att varna oss om bakterien i vattnet.

Jag skrev bland annat: ”De som fick informationen är alltså de som sen tidigare valt att registrera sina telefonnummer i regionens system.”

Under eftermiddagen fick jag ett mail direkt från regionen där det fanns mer fakta kring hur och vem som fått det varnande SMS:et. Så här skrev regionen:

”Om regionen drabbas av en driftstörning i dricksvattensystemet så skickas ett sms eller talmeddelande till kunder i det geografiska området, till exempel vid akut vattenavstängning eller om en kvalitetsstörning på dricksvattnet skulle uppstå. 

Meddelandet skickas till:

• de som har en mobil eller telefon* registrerad på adressen.

• de som äger fritidshus inom området men är registrerad på annan adress.

* meddelande endast till telefon om det inte finns en mobil registrerad på adressen”

Då det var många som reagerade på att de inte fått något kan man ju undra var telefonen skulle vara registrerad på adressen? Visserligen stod det i mailet jag fick från regionen att det var fler teleoperatörer än den som nämndes under torsdagens presskonferens som fallerat, vilket inte känns bra, men frågan hos vilken myndighet eller hos vilket företag som registreringen skulle ha gjorts var ännu obesvarad.

Och visst skulle det vara bra om vi som bor på Gotland vet var vi ska registrera våra telefonnummer för att i framtiden kunna få varningar likt den vi nu diskuterar. 

Efter några vändor i mailkonversationen fick jag slutligen besked: ”Region Gotland har upphandlad ett system som kopplar folkbokföringen och telefonabonnemang.” Regionen förklarar vidare att ”Telefonen ska ha ett telefonabonnemang (inte kontantkort)”. Mailet avslutas med: ”Denna funktion är ett komplement till hemsidan, P4 och andra medier. Ska heller inte jämföras med VMA.”

Regionen såg denna gång ingen anledning att använda sig av VMA-tjänsten, Viktigt Meddelande till Allmänheten. Vad jag förstått så är halterna av bakterien i dricksvattnet små och ännu finns det inga inkomna sjukdomsfall, vilket ändå visar att regionen vidtagit tillräckliga åtgärder. Så här långt. 

Men det är som jag pekat på tidigare bra att system som det här blir testade fullt ut i en situation som är skarp, men mindre allvarlig. 

De problem som framkommit måste nu utredas och åtgärdas, vilket jag vet att regionen jobbar med just nu.

Jag ser att det är två frågor regionen bör ta med sig inför framtida varningar. Hur når man personer med skyddad identitet? Eller de som av andra anledningar inte har sina telefoner registrerade på det sätt som krävs. Exempelvis personer som jobbar med viktiga samhällsfunktioner eller de som blir har blivit utsatta, eller riskerar att utsättas för hot och hat.

En annan fråga som också dykt upp är hur regionen tänkte varna de som exempelvis jobbar i Visby, men som bor på en adress utanför de drabbade området. 

Eller det kanske är något regionen bortser från när den här SMS-tjänsten ändå bara är ett komplement till hemsidan, P4 och andra medier.

Mitt påstående att det bara var de ”som sen tidigare valt att registrera sina telefonnummer i regionens system” som fått möjlighet att få SMS:et var fel. Även om det börjar klarna hur SMS-tjänsten som användes för att uppmana oss att koka vattnet fungerade, återstår det en hel del att kolla upp för att systemet ska fungera fullt ut nästa gång.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.