Systemet är riggat för bristande underhåll

Det finns flera systemfel som bidrar till att fem decennier gamla hus redan tjänat ut i bostadsområdena Riggen och Myran.

Svårarbetat.

Svårarbetat.

Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Ledare2022-11-02 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I måndags skrev jag om hur Gotlandshem kommit fram till att husen i Riggen och Myran behöver rivas. Jag påpekade då bland annat att hyresförhandlingssystemet och ett ensidigt fokus på hyresnivån skapar en situation där det ligger nära till hands att underhållet blir eftersatt.

Vilken otrolig kapitalförstöring är det inte att behöva riva ungefär fem decennier gamla hus, bara för att bygga nytt till dagens byggkostnader.

Sedan dess har en läsare med sakkunskap uppmärksammat mig på att det finns fler faktorer som systematiskt styr mot eftersatt underhåll.

Välskött underhåll utan uppgradering av själva standarden för bostäderna kan inte användas som skäl för höjda hyror. Det kan däremot omfattande uppgraderingar, oavsett om det behövs eller inte. Det kan styra i två olika riktningar. I mindre eftertraktade områden kan bristande ge utrymme för avkastning trots att hyrorna ligger kvar på samma nivå. I eftertraktade områden kan så kallade lyxrenoveringar användas för att kunna höja hyrorna till en nivå som bättre avspeglar hur begärliga bostäderna är.

De möjligheter som funnits för statliga lån har styrt på ett liknande sätt. Vanligt underhåll har inte givit rätt till sådana lån. Det har däremot standardhöjande åtgärder, oavsett om de behövts eller ej.

Lägg därtill att underhåll genomgående gärna blir eftersatt, till förmån för det som är nytt. Det gäller allt från vägar och järnvägar, över de fastigheter som Region Gotland äger och bedriver verksamhet i, till cyklar och andra prylar som en vanlig familj har.

En gång för många år sedan, när jag var ung och ytterst oorganiserad, tittade min far uppgivet på mig och sade:

– Mats, du är en sådan där som ser hyra och mat som oförutsedda utgifter.

Jag vill tro att jag bättrat mig en aning sedan dess.

Men med underhåll i den så kallade allmännyttan – i många kommunalt ägda bostadsbolag – har man i flera decennier behandlat underhåll som något som kan prioriteras ner. Medan man funderar på hur man ska finansiera nybyggena som politikerna vill ha, hur man ska hantera att den begära hyreshöjningen ännu en gång decimerats i förhandlingsspelet och hur man ska leverera den avkastning som ägaren vill ha. För att nämna några exempel.

Är det för sent för Riggen och Myran? Kanske det. Gotlandshem har bestämt sig för att det är så. Det finns mycket att lära sig av det, som jag hoppas att både bolaget och hyresgästföreningen tar till sig.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.