Tillsyn av HVB-hem borde bli striktare

Trots alla konstaterade brister var det bara sju tillstånd som återkallades under 2023.

Det, för tillfället, stängda HVB-hemmet i Vänge.

Det, för tillfället, stängda HVB-hemmet i Vänge.

Foto: Jakob Hallingberg Romin

Ledare2024-08-03 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så kallade HVB-hem är en på många sätt svår bransch. Enskilda eller hela familjer i ett utsatt läge som behöver hjälp och ska bo dygnet runt på HVB-hemmet är ett oerhört stort ansvar och åtagande. Uppdraget är svårt, det är få som kan tänka sig att jobba med det men samtidigt är behovet stort. Och det kan tyvärr vara en kassako för mindre nogräknade som tar lätt på det tunga ansvar de ska bära.

Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO), som har tillsynsansvaret för HVB-hem, skriver på sin hemsida:

"Hem för vård eller boende, HVB, är en verksamhet som tar emot enskilda eller familjer som behöver socialtjänstinsatser i form av vård eller behandling av utbildad personal i kombination med heldygnsvistelse i särskilt anpassade lokaler. En placering på HVB pågår under en begränsad tid med bestämda mål."

I praktiken kan verkligheten vara stökigare, vilket blir tydligt när man läser om det numera nedstängda HVB-hemmet i Vänge. Det var IVO som stängde ner verksamheten i våras. Detta sedan myndigheten kontaktats av Polismyndigheten och det var av goda skäl som det verkar. Att "sju av femton personal är aktiva i kriminalitet i varierande omfattning och varierande allvarlig grad” är bara en av alla de djupt problematiska förhållanden som rått på boendet, enligt ett yttrande från Polisen.

En sådan miljö, med en ”genomgående osund stark maskulinitetskultur inom personalen”, är naturligtvis djupt olämplig för dem som behöver hjälp av ett HVB-hem.

IVO:s granskningar av HVB-hem borde verkligen skärpas så att olämpliga boenden kan stängas snabbare, eller kanske aldrig öppnas, men myndigheten kommer naturligtvis alltid att behöva hjälp och tips från, som i detta fall, Polismyndigheten. Det är också oerhört viktigt att kommuner som ska placera medborgare på HVB-hemmen samverkar med varandra och med myndigheten så att de oseriösa HVB-hemmen kan undvikas.

IVO publicerade 29 maj i år en rapport som bland annat beskrev en situation där det är bara alltför vanligt att de boende utsätts för hot och våld från både personal och andra boende. IVO skriver:

"Under 2023 fattade IVO i tillsynen av HVB 422 beslut för 368 verksamheter. IVO konstaterade brister i 183 verksamheter. I 92 av dessa verksamheter förekommer uppgifter om våld, hot, sexuella övergrepp, kränkningar eller droger.

IVO har under året återkallat tillstånden för sju verksamheter. I fyra av besluten har IVO bedömt att förhållandena vid boendena utgjort sådana missförhållanden att de innebär en fara för placerade barn och ungdomars liv, hälsa eller personlig säkerhet i övrigt."

Att det under dessa omständigheter bara var sju tillstånd som återkallades framstår som svårbegripligt. Borde det inte ställas högre krav för att HVB-hem ska få fortsätta verka?

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.