Region Gotland har gjort stora förbättringar avseende friskvård på jobbet för anställda inom socialförvaltningen.
Självklart en väldigt bra insats men man förstår också att förväntningarna är stora på att övriga anställda inom regionen också ska få del av förbättringen.
Dagens erbjudande till övriga är sannerligen inte något att skryta med: "En friskvårdstimme i veckan, så länge det inte krockar med arbetet. Den som har förhinder ersätts med ett friskvårdsbidrag på max 1 200 kronor om året".
LÄS MER: Regionen höjer friskvårdsbidraget – men inte för alla
Oavsett vad man jobbar med finns behov av återkommande friskvård. Sitter man mycket still behöver man aktivt bryta av med att röra på sig. Har man ett tungt fysiskt arbete är återhämtning och vila för kroppen avgörande.
Arbetsgivaren har ett ansvar för sina anställa, dessutom finns det generösa system för friskvård, bra villkor ger nöjdare anställda och stärker ens roll som god arbetsgivare. Det finns alltså ingenting att förlora.
Friskvårdsbidraget är skattefritt upp till 5 000 kronor per anställd och år. I dag finns knappt nån begränsning av vilken form av friskvård som omfattas.
En grundförutsättning för att friskvårdsbidraget ska vara skattefritt är att det ska vara lika för alla. Kanske kommer regionen undan med att med "alla" räknas "alla på samma arbetsställe"?
Vad som passar en bäst, friskvårdstimme på arbetstid, eller delfinansierad motion på fritiden, är givetvis olika för olika personer. Problem för arbetsgivaren kan bli att planera verksamheten på arbetsplatser där det inte alltid fungerar att gå ifrån. En lösning är schemalagda friskvårdstimmar även om det låter som att det kostar en hel del i administration.
Pengar ska inte underskattas som motivation för att faktiskt masa sig iväg till gymmet (eller vad det nu är man väljer). Sen räcker det som bekant (och tyvärr) inte med att köpa själva träningskortet, men chansen att faktiskt komma igång är större om man har tillgång till träning av något slag.
Den som tycker att det är en för stor kostnad att erbjuda anställda maximalt friskvårdsbidrag kan räkna lite på vad det kostar att i efterhand bota krämpor som tillkommit på grund av utebliven motion och omsorg om kroppen.
För samhället, och individen, är vinsterna enorma med att arbeta med förebyggande hälsoarbete. Kan en ekonomisk kompensation vara det som gör att fler kommer igång är det värt varenda krona.