Vägen till Tyskland blev just omständligare

Färjelinjen mellan Nynäshamn och Visby till tyska Rostock läggs ner med kort varsel.

Hansa Destinations färja vid kaj i Rostock.

Hansa Destinations färja vid kaj i Rostock.

Foto: Pressbild Hansa Destinations

Ledare2022-12-20 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag hade tänkt åka med den där färjan, men det blev inte av. Och nu är det alltså försent.

Jag kan ändå inte påstå att jag är överraskad. Att etablera en ny färjelinje är ofta förbundet med svårigheter. Kanske speciellt en färjelinje där man kör förhållandevis långt och fort samtidigt som bränslepriserna rusar iväg.

Linjen till Rostock är inte den enda som drabbas. För en dryg vecka sedan skrev Sjöfartstidningen om att Viking Line säljer bil- och passagerarfärjan Rosella. Den lever inte upp till Vikings Lines miljökrav. De nya i ägarna i Grekland, där den istället ska sättas i trafik, tycks inte ha några problem med det.

Försäljningen är dåliga nyheter för den linje som Rosella trafikerat.  Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström sade till Sjöfartstidningen:

– Vi får nu utvärdera vad som händer med rutten Mariehamn–Kapellskär i framtiden. Det är många saker som måste tas i beaktande som höga bränslepriser och utsläppshandel. Inför de nya miljödirektiven så måste vi titta på vår flotta och modernisera den. Det här är ett led i det.

Men det är inte bara bränslepriser som ligger bakom att färjetrafiken till Rostock, som drivits av Destination Gotlands dotterbolag Hansa destinations, avvecklas.

Linjen startade med drygt 74 miljoner kronor i ekobonus-stöd från EU, beviljat av regeringen, för att man ville flytta frakt från vägar till sjön. När en verksamhet bara kan starta därför att den får bidrag, så borgar det ju inte för att den blir hållbar i längden.

När linjen startades för att flytta frakt från vägarna till sjön så är det ju pikant att det är just på det området som linjen underpresterat jämfört med förväntningarna. Passagerarverksamheten har däremot tydligen gått bättre än förväntat. Dessa passagerare har säkert i icke obetydlig utsträckning ägnat sig åt privat frakt av stora volymer tyskt öl. Men jag tror inte att det är den typen av nya transportalternativ som bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser.

För övrigt noterar jag på Facebook påfallande mycket kritik mot hur linjen har marknadsförts och sålts. Jag måst emedge att när jag själv i höstas botaniserade bokningssystemet så var det lite som att famla i mörkret speciellt vad beträffar omständigheterna under resan. En så lång resa vill ju åtminstone inte jag tillbringa i en vilstol.

Jag hoppas naturligtvis att färjelinjen kan återuppstå i framtiden, när bränslepriserna normaliserats. Ju fler förbindelser som Gotland har med omvärlden, desto bättre är det.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.