Vi får problem när livskraftiga företag dör

Alltför många lantbruk, och även andra företag, avvecklas när den som drivit verksamheten pensionerar sig.

Varför sätts det punkt, när det borde vara ett komma?!

Varför sätts det punkt, när det borde vara ett komma?!

Foto:

Ledare2023-04-11 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Staffan Olofsson i Eskelhem vill inte stycka sin grisgård i mer lättsålda delar, berättade GA i lördags. Han vill inte dela på åkermarken, boningshus och skogen. Det handlar delvis om att få lämna vidare ett livsverk. Men också om hänsyn till dem som är beroende av hans verksamhet, som öns slakteri och grisuppfödarna som är beroende av hans suggor.

Jag unnar honom verkligen att hitta rätt köpare som vill fortsätta bedriva verksamheten. Kanske kan lördagens GA-artikel hjälpa säljare och köpare att hitta varandra.

Men hittills har han alltså haft svårt att hitta en köpare som är beredd att åta sig helheten. Det är han tyvärr inte ensam om. Och han är heller inte ensam om att vara en fortfarande aktiv lantbrukare i 70-årsåldern. Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet är en tredjedel av Sveriges lantbrukare över 65 år. Och många generationsskiften misslyckas såtillvida att befintliga verksamheter avvecklas.

Hur kommer detta sig? Staffan Olofsson är själv inne på att det är få som vill jobba med lantbruk. Och nog är det en bidragande förklaring.

Men det är inte bara lantbruksföretag som har problem med generationsskiftena. Det gäller även i övriga näringslivet och även där är andelen förhållandevis årsrika företagare relativt hög. Enligt Företagarna är fyra av tio över 55 och en av sex över 65. Ochnär de tillslut bestämmer sig för att gå i pension leder det alltför ofta till att verksamheterna läggs ner. Och då finns det ändå i Sverige både ett stort och utbrett intresse för att vara just företagare.

Det kan nog vara så att den som vill bli företagare eller mer specifikt lantbrukare inte har en allmän önskan utan en mer specifik tanke om vad de vill göra. Då är det ju inte givet att man vill ta över en befintlig verksamhet med en annan inriktning.

Det är ju synd, för det innebär ju i praktiken en förstörelse när i grunden fungerande och livskraftiga verksamheter läggs ner i brist på personer som kan driva dem vidare. Det staten kan göra är att i görligaste mån underlätta generationsskiftet och att göra livet som företagare och lantbrukare mera attraktivt. Företagsamhet bedrivs under en tilltagande administrativ regelbörda. Det gäller inte minst lantbruket. Så att ta över en verksamhet som Staffan Olofssons kräver både mod och betydande kapaciteter. Krav som kan verka skrämmande.

Regeringen har anledning att göra allt det kan för att undvika att svårigheterna för generationsskiftet leder till en  omfattande företagsdöd i näringslivet i allmänhet. Och i synnerhet inom lantbruket.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.