Vi borde vara mer uppeldade än vi är

Det fanns en tid när elförsörjningen inte var väderberoende.

Egen härd är guld värd, numera.

Egen härd är guld värd, numera.

Foto: Martina Holmberg / TT

Ledare2022-11-15 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag är väl en prosaisk knöl men jag har aldrig tidigare riktigt förstått vurmen för vedeldade spisar, speciellt som så många verkat använda dem så sällan. Varför bjuda in öppen eld i sitt hem när det finns säkrare och modernare sätt att värma upp sig? Visst har det mysfaktor, men...

Men på senare tid har jag ju ändrat inställning och börjat undra över om jag inte borde husera i en mer lantligt belägen boning, med vedeldad spis, solpaneler, värmelagring, generator och helst en egen skog. Istället sitter jag i en lägenhet med begränsad krisberedskap. Om elförsörjningen fallerar får jag sitta i mörkret och hoppas på det bästa. Jag slipper kanske frysa, till skillnad från dem som har elvärme. Jag har åtminstone inte hört något om planerad nedstängning av delar av fjärrvärmenätet. Men osvuret är bäst.

GT skriver om risken för att delar av elnätet på Gotland måste kopplas bort i vinter. Länsrådet Annelie Bergholm Söder förklarar:

– Allt beror på väder, men risken finns, vi måste vara beredda på det här med styrel. Det här är högst verkligt.

Nuförtiden beror det på vädret. Men det fanns en tid när Sveriges elförsörjning inte var väderberoende. Med vattenkraft och kärnkraft byggde vi en elförsörjning som inkluderade unikt lite av fossil energi.

Så kunde vi bli en utvecklad ekonomi och framgångsrik nation med välstånd och förhållandevis låga elpriser, ett land som ändå bara stod för kring 0,2 procent av världens koldioxidutsläpp. Men vi har brutit ner våra fantastiska förutsättningar samtidigt som elkonsumtionen ökat, bland annat genom att lägga ner sex fungerande kärnreaktorer. Och nu har vi vilt varierande elpriser, ofta på en hög nivå, och samhällsplaneringen på kort och medellång sikt tycks gå ut på att bestämma vilka som inte ska få elektricitet, när den trots priserna inte räcker åt alla.

Under omständigheterna är det ju verkligen positivt att Post och telestyrelsen av beredskapsskäl bestämt att mobilnätet på Gotland redan inom ett år ska kunna klara flera dagars strömavbrott. Det kan ju vara bra oavsett om strömavbrottet orsakats av främmande makt eller mer inhemska faktorer.

Den nya borgerliga regeringen tvingas kortsiktigt hantera konsekvenserna av elkrisen, och man kan naturligtvis ha synpunkter på detaljerna. Men på längre sikt är det viktigare att åtgärda problemen. Elprissättningen behöver förändras. Än viktigare är att skapa förutsättningen för mer elproduktion som ska kunna försörja inte bara dagens elbehov utan även en omfattande elektrifiering av både industri och transporter.

Vi hade inte behövt försätta oss i den här situationen. Vi måste ur den, men det går inte i en handvändning. Eller en åkarbrasa.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.