”Vi måste vara beredda på att elen kan stängas av”

Begreppet ”styrel” börjar bli en del av alltfler svenskars vokabulär. Vilket är rimligt, för det handlar inte om avlägsna scenarier, utan om något som kan bli verklighet redan i vinter.

Mörkt kan det bli, i ett bostadsområde i taget, om systemet med ”Manuell förbrukningsfrånkoppling” för första gången används i vinter.

Mörkt kan det bli, i ett bostadsområde i taget, om systemet med ”Manuell förbrukningsfrånkoppling” för första gången används i vinter.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2022-11-13 16:42

Kanske står resten av Sverige inför en värre chock. Gotland är ju tämligen vana vid strömavbrott, efter alla stormar men även efter ombyggnationerna vid kraftstationen i Ygne 2018.

Även planerade avstängningar känner vi till – men då har det handlat om att Geab behöver laga någon ledning eller så.

Att Svenska kraftnät skulle släcka våra lampor, för att elen i landet helt enkelt inte räcker till, kan alltjämt låta som något av en domedagsprofetia. Om du tycker det är det dock dags att tänka om.

– Allt beror på väder, men risken finns, vi måste vara beredda på det här med styrel. Det här är högst verkligt, understryker länsrådet Annelie Bergholm Söder, när GT får en pratstund under årets Energidialog, som hölls i fredags.

undefined
Länsrådet Annelie Bergholm Söder inledningstalade under Gotlands Energidialog 2022, som hölls på Visborgsområdet i fredags.

Många börjar bli bekanta med begreppet, men vi tar en liten repetition: Styrel innebär att man på länsnivå identifierar vilka användare som ska prioriteras när elen inte räcker till alla. Själva avstängningen, alltså när ”vissa områden med mindre samhällsviktiga funktioner under en tid kopplas bort från elnätet”, kallas Manuell förbrukningsfrånkoppling eller MFK.

Prioriteringslistan är hemlig – men föga förvånande ligger vanliga bostäder pyrt till om det kniper. Avbrotten kan bli uppåt några timmar, först i ett område, sedan i nästa, och så vidare.

– Ja, det är tänkt att det ska rotera mellan olika platser. Vi jobbar mycket med Svenska kraftnät för att vi ska få tidiga förvarningar, då kan man minska konsekvenserna av ett planerat avbrott, säger länsrådet.

undefined
Mörkt kan det bli, i ett bostadsområde i taget, om systemet med ”Manuell förbrukningsfrånkoppling” för första gången används i vinter.

Hon betonar det individuella ansvaret, både kring att snåla och kring att ”preppa”:

– Alla måste spara, inte bara för sin egen skull, utan även för att vi ska kunna undvika elbrist. Om det ändå blir en brist måste du vara förberedd, då blir konsekvenserna inte lika illa.

Annelie Bergholm Söder hänvisar till de tips som finns på länsstyrelsens hemsida, men även hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De inkluderar den välkända ”krislådan”, som ska innehålla sådant som filtar, sovsäckar, torrvaror, vattendunkar, friluftskök och batteriradio.

Energimyndigheten har dessutom en lista med specifika förberedelser gällande brist på värme. Där står det bland annat att man kan ha ett ”nödrum”, som på olika sätt isoleras extra. I det kan man sedan tälta, för att ännu mer behålla värmen under nätterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!