Bilarna som rullar på svenska vägar blir i och för sig i genomsnitt allt äldre. Den genomsnittliga tyngden ökar också. Många av de bilar som trots allt säljs är elbilar och de väger nästan två ton i genomsnitt, enligt Vi Bilägare.
Men bilparken har naturligtvis ändå aldrig varit modernare än nu. Krocksäkerheten har aldrig varit bättre och inte väghållningen heller. Nya elbilar är ofta riktigt kvicka. Men även om många bilar som drivs med andra drivmedel ofta har mindre motorer än förr, så är de ändå båda snabbare och bränslesnålare. Och har bättre väghållning.
Ändå är det meningen att vi ska köra långsammare än förr. Region Gotland sänker nu på bred front hastighetsbegränsningarna i Visby, som i många fall sänks från 50 till 40 kilometer i timmen. Det är över 200 skyltar som ska bytas ut till hösten, enligt William Forslund på trafik- och gatuenheten.
Må så vara. Ändringen genomförs inte utan skäl. Som enskild förändring spelar det liten roll för framkomligheten. Och de sträckor man kör i staden är ju korta. Jag har större problem med det som redan hänt och fortsätter hända på våra landsvägar, både på Gotland och på fastlandet. Sträckor där man förr fick köra 110 kan det nu vara 90 eller 80. Där det var 90 är det nu 80 eller 70. Eller till och med 60. Och så vidare.
Vi körde fortare förr med vingligare bilar, trumbromsar och utan nämnbara deformationszoner, när en Amason var en modern bil, än vad vi gör nu. Är det inte märkligt? Och det verkar för närvarande som att det är en utveckling utan slut.
För mer än hundra år sedan, när bilen var ny och kontroversiell på ett annat sätt än i dag så hälsades den med stor skepsis på sina håll. Till och med i USA. I delstaten Pennsylvanla var den som framförde en bil och mötte ett ekipage med hästar förpliktigad att stanna vid vägkanten och täcka över bilen med en presenning. Allt för att hästarna inte skulle skrämmas.
I England föreskrevs i somliga samhällen att om en bil skulle passera staden så skulle föraren kontakta den lokala polisen, som sedan fick gå framför bilen och vifta med två röda flaggor medan bilen puttrade fram i hans kölvatten.
Det finns många sådana här exempel för den som söker på webben, men de har varierande grad av pålitlighet vad källorna beträffar.
Känns det ändå inte som att det är i den här riktningen vi är på väg att färdas tillbaka? Vad mig beträffar kan i så fall självkörande bilar inte komma fort nog. Men naturligtvis inte så fort att de överskrider hastighetsbegränsningarna.
Innan hastighetsbegränsningarna sänks i Visby i höst, så är det en väg i staden där man kan säga att fartgränsen sätts till noll. P4 Gotland rapporterar att Gutebacken som förväntat stängs av för genomfartstrafik i sommar.
Det har varit problem i korsningen Gutebacken/Söderväg sedan Regionen på ett mindre välövervägt sätt beslutade sig för att ta bort trafikljusen i korsningen. Ändå verkar det inte som att man ens nu, när den ena vägen måste stängas av, har dragit slutsatsen att det första beslutet inte var speciellt klokt.
Sedan kan man diskutera hur avstängd vägen är. Kollektivtrafik, cyklar och mopeder får använda den. Det får även den trafik som enligt en oklar definition inte är genomfartstrafik, oavsett om man bor i området eller har ett ärende där. För övriga trafikanter finns det inga fysiska hinder att använda vägen. Efterlevnaden är det upp till polisen att kontrollera. Vi får se om detta är tillräckligt för att undvika kolossal köbildning bakom stoppskylten där Gutebacken når Söderväg. Men oavsett resultatet är lösningen långt från optimal.