Det gladde mig att läsa om hur andelen kvinnor är relativt hög på regionens yrkesutbildning inom bygg. Det var också slående hur glada de som går utbildningen verkar vara över sitt vägval.
Pluralism vore förmodligen bra för de flesta enkönade arbetsplatser och branscher, oavsett om de är mans- eller kvinnodominerade.
Om sanningen ska fram så blir jag överhuvudtaget glad när praktiska utbildningar är eftertraktade. Många yrkesutbildningar – gymnasiala eller eftergymnasiala – leder till lysande arbetsmarknader med goda löner. För många passar en sådan utbildning också talang och kynne bättre, än en huvudsakligen teoretisk utbildning. Ändå kan de ofta ha svårt att attrahera studenter i tillräcklig utsträckning. Det leder till nedlagda eller inställda utbildningar, halvfulla årskullar och fortsatt brist på personal i vissa branscher.
Det finns många anledningar till det bristande trycket, men en av dem är att politiken sedan länge nedvärderat betydelsen av praktiskt kunskap medan exempelvis gymnasieutbildningar i allt högre grad gjorts teoretiska för att göra eleverna förberedda för studier vid högskolor och universitet.
En förfärande hög andel av eleverna som lämnar högstadiet, men än var åttonde, har inte betyg som ger behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan. Kring tre av tio avslutar inte sin gymnasieutbildning. En yrkesutbildning skulle kunna ge många av dessa en bra start på yrkeslivet. Ja, ett bra liv.
Sverige har mycket lära av yrkesutbildning i andra europeiska länder, där man sätter större värde på den typen av kunskaper. Ta Tyskland, exempelvis, som har en lång tradition av lärlingsutbildningar som i mycket hög grad involverar näringslivet och ger eleverna möjlighet att tjäna pengar, samtidigt som de lär för framtiden. Det finns lärlingsutbildningar för över 300 olika yrken. Och Tyskland har tillsammans med Tjeckien och Polen Europas lägsta ungdomsarbetslöshet. Lärlingssystemet fungerar fortfarande utmärkt på en arbetsmarknad med en hög andel arbeten som kräver kunskap och kompetens. Det är en utbildning som för samman arbetsgivare och unga på ett sätt som passar båda parter väl. Ett utbildningssystem som utformats för att tjäna verkligheten och inte omdanande politiska ideal.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson sade under i regeringsförklaringen bland annat att:
"Behovet av kvalificerad arbetskraft är idag akut i många branscher. För att säkra kompetensförsörjningen ska utbildningsutbudet, i synnerhet inom vuxenutbildningen, i högre grad anpassas efter arbetsmarknadens och de yrkesverksammas behov. Yrkeshögskoleutbildningen förstärks med fokus på kvalitet."
Det är en ambition som jag verkligen vill att regeringen ska lyckas realisera.