Varje gång jag läser att någon blivit lurad på sina besparingar skär det i hjärtat.
Oftast är det äldre personer som drabbas. Vi anses vara lite mer lättlurade än yngre. Eller mer godtrogna är kanske rätt ord.
I april hade Gotlands Allehanda en intressant artikelserie om bedrägerier på Gotland. Den handlade bland annat om bedrägliga romanser och lurendrejerier via telefon.
GA:s reporter Hanna Mi Jakobsson beskriver på ett klokt sätt varför just äldre går på den här typen av kriminalitet. Så här skriver hon: I telefonbedrägerier kan det vara vanligt hyfs, som att inte vilja lägga på luren i örat på någon. Inom romansbedrägerier är du i riskgrupp om du värderar kärlek högre än pengar. Om du dessutom är öppen för att möta nya människor, kan bevara en hemlighet och är villig att hjälpa personer i nöd, kan du åka dit. Det är rätt fina egenskaper, som kriminella utnyttjar”.
För 170 år sedan gjordes det första bankrånet i Sverige. Tre rånare hittade nyckeln till Östgöta Enskilda Bank i Linköping i mars 1854. Det var inte så svårt. Den hängde på en krok ovanför dörrkarmen vid ingången till banken, uppger TT. På den tiden fanns ingen straffsats för bankrån, eftersom det aldrig inträffat något tidigare.
Banker rånades i tid och otid fram till och med 2021, då fyra bankrån rapporterades. Sedan dess har det stått noll i kolumnen i Brottsförebyggande rådets (Brå) statistik.
Anledningen är enkel. Bankerna har inga kontanter i någon större utsträckning längre. Det finns helt enkelt inget för tjuvarna att plocka med sig.
De kriminella har istället hittat andra vägar och andra lösningar att sko sig. De utnyttjar den nya tekniken för att lura åt sig betydligt mer pengar än vad bankrån kunde ge.
Under första halvåret 2023 blev 135 000 bankkunder i Sverige utsatta för bedrägerier. Det visar statistik från 180 banker som Svenska Dagbladet hänvisar till. I rena pengar blev kunderna lurade på 1,1 miljarder kronor.
Enligt polisens nationella bedrägericentrum handlar det dock om betydligt större belopp. Enligt deras beräkning uppskattas beloppet till 7,5 miljarder kronor under förra året. Dessa eländiga bedrägerier har blivit den organiserade brottslighetens största inkomstkälla.
Men nu ska tumskruvarna dras åt. Medborgarnas ekonomiska skydd ska stärkas. Ett första steg blir att genomföra en tidsfördröjning av utbetalning via Swish när du tillfälligt höjer beloppsgränsen.
Handelsbanken inför detta från tisdag om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle. Då har du två dagars framförhållning innan pengarna förs över. Det ger en extra säkerhet i fall du upptäcker att du blivit lurad. Övriga banker lär följa efter.
Enligt Bankföreningen kommer åtgärder för vårt skydd att förstärkas stegvis och vara klart senast under nästa år. Om det nu någonsin blir klart.