Ungdomarna lämnar den lokala politiken

Ulf Hammarlund skriver om avhoppen från regionfullmäktige och att de yngsta ledamöterna nu avsagt sig sina uppdrag.

Ulf Hammarlund skriver om avhoppen från regionfullmäktige och att de yngsta ledamöterna nu avsagt sig sina uppdrag.

Foto: Montage: Henrik Radhe/Privat

Krönika2024-02-17 09:45
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

I den generationsbarometer som nyligen presenterades var bara 38 procent av de unga intresserade av samhällspolitik. En minskning med tolv procent jämfört med 2018, då intresset för politik var som störst sedan undersökningen startade 1991.

Sofia Persson, distriktsordförande för CUF på Gotland, kommenterade undersökningen på ett rakt och tydligt sätt i ledaren på denna sida i måndags. 

Hon skrev: ”Det finns ett tydligt mönster bland mina jämnåriga. De brinner för en eller ett par enskilda sakfrågor och har imponerande kompetens kring det området, men viljan att översätta det till ett partipolitiskt engagemang finns inte.”

Det har hänt mycket i vår omvärld sedan förra undersökningen för två år sedan, vilket delvis kan spela in i det minskade politiska intresset. Vi hade fortfarande en pandemi som pressade en hel värld. 

Ryssland invaderade Ukraina. Och när denna undersökning gjordes med 15 008 tillfrågade i åldern 15 till 24 år, eskalerade konflikten Israel-Hamas. Dessutom har inflationen gjort de flestas plånböcker tunnare. Inte minst de ungas. Många tar extraarbeten för att få ekonomin att gå ihop.

Ungdomar känner sig mindre trygga. För fyra år sedan var 71 procent belåtna med tillvaron. I denna undersökning svarade 58 procent att de känner sig trygga. Här spelar både det som händer i vår omvärld in, liksom den pågående lågkonjunkturen.

När analysföretaget Ungdomsbarometern, som gör undersökningen, ställer frågan vilken som är den enskilt viktigaste samhällsfrågan hamnar miljö- och klimatfrågor i topp. Därefter följer ökade resurser till polisen, sjukvården/omsorgen, skolan och en förbättrad integration

Även om det ser dystert ut för de politiska partierna att få unga intresserade finns det en del ljuspunkter. Valdeltagandet bland förstagångsväljare är fortsatt högt. 2002 röstade 71 procent av förstagångsväljarna. 

Vid senaste valet röstade 84 procent. En minskning med tre procent sedan toppåret 2018. Men siffran ändå på samma nivå som valdeltagandet i hela riket, vilket ändå måste ses som positivt.

Inom kommunpolitiken fortsätter avhoppen i fullmäktige. Den 23 december förra året noterades i denna spalt att elva av 71 ordinarie ledamöter avsagt sig sina uppdrag. Nu är det 15.

Inför kommande möte på onsdag har fullmäktige att ta till sig fyra nya avsägelser av ordinarie ledamöter. Ida Nordahl (S), Tilde Strandell (S), Robin Grähs (S) och Karin Gardell (MP). 

Tyvärr är det två av de yngsta ledamöterna som nu lämnar. Ida Nordahl var som 18-åring den yngsta som valdes in i fullmäktige efter valet 2022. Tilde Strandell, 20, kom in som ersättare för Benjamin Svensson, 27, som i sin tur själv hade kommit in som ersättare någon månad tidigare.

Det är inte lätt att hänga med i svängarna. Konstaterar bara att det är tur att partierna har långa listor. För ingen vill ju ha tomma stolar när viktiga beslut ska tas.