Efter elva år byggs det "äntligen" i Flexhuset

I elva år har familjen Carlsson jobbat för att etablera ett köpcentrum i gamla Flexhuset. Efter många om och men är bygget i gång, och till hösten öppnar de första butikerna. "Äntligen", säger Kenneth Carlzon.

24 mars 2017 06:03

Planerna på ett köpcentrum i Flextronics gamla lokaler i Visby har pågått under många år. Gotland Investment AB, som drivs av familjen Carlsson, köpte fastigheten för 33 miljoner kronor när Flextronics lämnade ön 2004. Därefter har turerna varit många, där dåvarande Gotlands kommun exempelvis vid ett tillfälle 2006 sade nej till handel i byggnaden. Utöver det har det varit ett flertal utdragna processer kring detaljplan och bygglov som försenat projektet. Det senaste hindret har varit den omskrivna rondellen vid Flexhuset som nu, efter mycket diskussion, kommer att börja byggas inom ett par veckor.

LÄS MER: Stor butikskedja återvänder till Gotland

Med alla delar på plats har arbetet med köpcentret nu tagit sin början, och inne i byggnaden där företaget Danielson tidigare huserade pågår arbetet för fullt. Som Helagotland.se tidigare berättat kommer vitvarubutiken Harry Carlssons och möbelkedjan EM att flytta in i lokalen, och från familjen Carlssons sida hoppas man att butikerna kan slå upp portarna i oktober.

– Det här är den första etappen i det här projektet. I den här delen är det 7 000 kvadratmeter butiksyta som vi hoppas färdigställa till hösten, berättar Kenneth Carlzon när han träffar Helagotland.se inne i fastigheten.

Hur känns det att stå här inne och se att bygget är igång efter så många års arbete?

– Äntligen! Det är så det känns. Det har tagit så enormt lång tid att få igång det här, och det har varit en jäkla resa om man ska tala i klartext.

Tror du att många gotlänningar tvivlat på att det ens skulle bli verklighet med ett köpcentrum i Flexhuset?

– Ja, det är nog många som trott att det bara varit snack. Men då känner de inte oss. Det har varit frustrerande att känna att man inte kommer vidare, men det har aldrig varit aktuellt att ge upp.

LÄS MER: Visbys nya köpcentrum försenas på nytt

När den första etappen är avslutad kommer etapp två så småningom att inledas. Där handlar det om 12 000 kvadratmeter stora lokaler där butiker, matställen och andra verksamheter ska inrymmas i en samlad galleria. Enligt Jonathan Carlzon, son till Kenneth, för man diskussioner med flera företag om att etablera sig i fastigheten.

– Det går faktiskt väldigt bra. Vi har många bra hyresgäster på gång, och många av dem är företag som inte finns på ön sedan tidigare. Vi kan dock inte avslöja några namn ännu. Tanken är att vi ska få till en bra blandning av olika aktörer, säger han.

När bygget av etapp 2 drar igång är ännu inte klart, men redan nu har familjen Carlsson investerat runt 150 miljoner kronor i projektet. Kenneth Carlzon har svårt att spekulera i vad summan kommer ligga på när allt är klart.

– Men det handlar om flera hundra miljoner kronor.

Hur kommer det kännas för dig när ni slår upp dörrarna till de första butikerna?

– Det kommer kännas väldigt bra. Jag hoppas att min pappa (Harry Carlsson, red anm) får uppleva det. Han är 81 år gammal, och han har varit väldigt delaktig i det här projektet, säger Kenneth Carlzon.

När det gäller Harry Carlsson-butiken på Stenkumlaväg säger Kenneth Carlzon att den kommer att fortsätta drivas parallellt med den i Flexhuset. Det finns med andra ord inga planer på att stänga den butiken.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg