Fick ålder uppskriven - med tre dagar

Vid ett boende för ensamkommande på ön har en av de boende fått avslag på sin asylsökan efter att ha fått sin ålder uppskriven av migrationsverket. Med tre dagar.

Foto: Privat

Åldersuppskrivning2017-11-21 14:55

En av de ensamkommande som bor på Gotland har nyligen fått besked från migrationsverket att hans ålder blivit uppskriven. Efter medicinsk bedömning och muntliga uppgifter har migrationsverket justerat åldern med tre dagar så att den sökande blev över 18 år och gjorde asylprövningen som om han vore vuxen. Vilket resulterade i ett avslag.

– Det här är ett flagrant exempel på hur man jobbar med åldersuppskrivningen och vad den kan betyda för ungdomen i asylprocessen, säger Jonas Niklasson politiker för Centerpartiet och ledamot i föreningen "Tillsammans för ensamkommande på Gotland".

På sin facebooksida har Jonas Niklasson publicerat ett utklipp ur beslutet, som väckt mycket reaktioner.

– Det är ett utdrag ur ett dokument som ungdomarna får när de delges besluten. Naturligtvis så menar inte myndigheten att de kan avgöra åldern på 3 dagar när, men det ser ju väldigt illa ut. Det blir ju väldigt flagrant och provocerande, säger han.

Jonas Niklasson och många med honom som arbetar med ensamkommande tycker att det är märkligt hur stor påverkan åldern ska ha på besluten.

– Det är sån extrem skillnad. Ministrarna går ut och berättar i tv är att vi är så generösa i och med att 85% av de ensamkommande får uppehållstillstånd. Men det gäller bara om man lyckas få sitt beslut innan 18-årsdagen. Efter det är det i stort sett kört, säger han.

För de som får sådana här besked vänds tillvaron helt klart upp och ned. Att bli skickad till ett land där man inte varit på flera år eller kanske aldrig bott i, och i många fall varken har släkt eller vänner kvar, innebär ofta en kris.

– Det är som att få en dödsdom. Man går ner sig psykiskt och humörmässigt och tappar livslusten. Jag har träffat ungdomar som rent fysiskt ser ut som de dött. Som har blivit grå i ansiktet och ser ut som döden tagit grepp om dem, säger Jonas Niklasson.

LÄS MER: "För en del handlar det om liv och död"

Han upplever även att den här typen av åldersuppskrivningar ökat.

– Vi tycker oss se att det här har accelererat med tiden. Många av våra gode män menar att sedan gymnasielagen kom, så har Migrationsverket ökat med de här åldersuppskrivningarna och sett till att man blir 18 illa kvickt. Det handlar inte om fusket att man uppgett fel ålder och ska bli uppskriven. Utan om att det gått två år och rent kalendariskt så närmar man sig 18-årsdagen. Men migrationsverket kan inte hålla sig och vänta på det datumet. Och skriver, som i det här fallet, upp åldern tre dagar för att det ska passa deras tanke om att personen är 18 år, säger Jonas Niklasson.

Vi har sökt Migrationsverket för en kommentar.

LÄS ÄVEN: Volontärerna: "Stoppa alla utvisningar till Afghanistan"

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!