Almsjukan upptäcktes på Gotland 2005 och är en svampsjukdom som sprids med almsplintborren. Sjukdomen kan också sprida sig via trädens rötter till närstående almar och via smittade redskap. När trädet väl smittats går det snabbt och almen dör inom ett par veckor. I flera år har Skogsstyrelsen inventerat öns bestånd av almar och huggit ned och eldat upp sjuka träd.
LÄS MER: Inventering av sjuka almar ger resultat
Arbetet har varit framgångsrikt. På Öland där sjukdomen upptäcktes ungefär samtidigt som på Gotland har inga insatser gjorts och där är situationen kritisk. På Gotland har almsjukans framfart bromsats. Här lever fortfarande 90 procent av öns almar.
LÄS MER: 35 000 sjuka almar har avverkats på Gotland
Men nu är pengarna slut.
– Det pågår ett arbete för att lösa finansieringen och vi ska träffa Naturvårdverket inom kort, berättar Karin Wågström på Skogsstyrelsen.
– Nu har arbetet bedrivits ett år i taget och det skulle förstås vara bra med en långsiktig finansiering så att vi kan få till en bra personalorganisation och kunna informera oroliga markägare.
Vad skulle hända om arbetet avslutas nu?
– Då kommer almsjukan att sprida sig snabbt och många träd kommer att dö och falla ned. Men utan pengar kan vi inte fortsätta.
Just nu pågår avverkning och utkörning av döda och sjuka almar som påträffats vid sommarens inventering. I snitt har 3 000 sjuka almar avverkats på Gotland varje år.
– Det är ingen lätt fråga för det här arbetet kostar en hel del pengar, men jag tror alla är eniga om att det skulle vara bra att fortsätta bekämpa och hålla almsjukan i schack. Framåt våren vet vi mer.