Tisdagens besked från Ansvarsnämnden för biskopar att Visby stifts biskop Thomas Petersson med omedelbar verkan tvingas avgå på grund av en otrohetsaffär skapade stora rubriker. Inte bara i Sverige utan nyheten nådde även internationella läsare när den franska nyhetsbyrån AFP rapporterade om händelsen.
Men mest uppmärksamhet väckte såklart beslutet på hemmaplan där samtliga stora mediehus rapporterade.
I Aftonbladet TV intervjuades ärkebiskop Antje Jackelén. Och även om hon konstaterade att "det inte är kriminellt att ha en relation utanför äktenskapet" så motiverade hon nämndens beslut såhär:
– Det är viktigt att titta på hur relationer kan påverka yrkesutövandet negativt, när det till exempel är en person som man har en yrkesmässig relation till.
I Expressen kallade Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria och medarbetare på tidningens kultursida, ansvarsnämndens beslut för "välkommet". "Det visar att man tar sin identitet som kyrka på allvar, och att de vigningslöften som präster ger inte bara är tomma ord."
Även Elisabeth Sandlund, ledarskribent på den kristna tidningen Dagen, är inne på samma spår och sa i en intervju med Svt Nyheter:
– Det finns en gräns för vilket liv man kan leva som en av de högsta företrädarna för Svenska kyrkan och den gick här.
På Gotlänningens ledarsida menade ledarskribent Eva Bofride också att ansvarsnämnden inte hade något annat alternativ eftersom det hade skadat tilliten till kyrkan om man låtit detta passera.
Flera reagerade med att tycka att kyrkan borde kunna förlåta biskopens synd, bland dessa Cecilia Schelin Seidegård som är ledamot i domkyrkoförsamlingens kyrkoråd.
Och i DN konstaterade arbetsrättsexperten Kjell Svahn att biskopen rent arbetsrättsligt inte gjort något som skulle kunna ge honom sparken.
– Det är ju inte så i något annat yrke, att otrohet skulle utgöra saklig grund, sa han till tidningen.
Men Joel Halldorf lyfte just att kraven på en biskop är högre än för andra:
"För en del framstår Svenska kyrkan kanske genom detta som hopplöst moraliserande och sträng. En dömande kyrka som hötter med fingret åt syndare. Men här måste man skilja mellan förlåtelse och förtroende. En biskop kan inte predika om sanning, trofasthet och solidaritet och sedan leva på ett annat sätt."
Även teologen Patrik Hagman skrev på DN Kulturdebatt att beslutet "inte handlar om sexualmoral" utan att en biskop skiljer sig från andra ledare i samhället och att "biskopen har bara sitt förtroende att arbeta med".
I Kyrkans tidning dominerade nyheten både under tisdagen och onsdagen och nyheten var den mest lästa. Tidningens opinionschef Jonas Eek kallade händelsen för: "En fråga som går rakt in i kyrkans kärna". Där citerades även de fyra vigningslöftena, som biskopen har avlagt. Det är just brott mot dessa som Ansvarsnämnden för biskopar anser att Thomas Petersson har begått.