Utifrån gatan syns inga tecken som tyder på att rivierans hetaste och mest exklusiva motorbåt i kategorin day-cruiser byggs inne i den till synes anspråkslösa industrilokalen.
Ute ur bilen på parkeringen piskar regnet i ansiktet och vinden isar, vilket än mer understryker kontrasten till den franska rivieran som är J Craft Torpedos mer frekventa hemvist.
Sedan drygt ett år finns Nordic Boat Service, som tillverkar den hyperlyxiga motorbåten J Craft Torpedo, i lokalen efter att ha flyttat in till Visby igen efter ett antal år i Fårösund. Lokalen i Visby är ännu inte helt optimerad för tillverkningen men aktiviteten i nuläget är febril bland de elva anställda att färdigställa lokalen.
Att av Fortifikationsverket bli uppsagda från lokalen i Fårösund innebar en tuff utmaning för företaget, men man bestämde sig för att gasa sig ur situationen istället för att bromsa.
Med till exempel mängder av glänsande mahogny både invändigt och utvändigt, nåtar av vitgran, ratt från italienska Nardi så osar den nästan helt handgjorda gotländska skapelsen klass. Och den har fått stort genomslag i branschmedia. Nu på sistone har båten hyllats i den amerikanska affärstidningen Forbes och det internationella magasinet Motor Boat & Yachting frågar sig i senaste numret om inte J Craft är världens mest exklusiva båt.
– Jag har fått väldigt många reaktioner från artiklarna, både den i Motorboat och den i Forbes. Givetvis hugger man på det här. Vi nämns ju i sammanhangen med bara de absolut mest speciella båtarna som finns i världen. Det har varit vårt mål hela tiden att ligga på den nivån. I den kategorin kan det ibland vara en fördel att båten kostar väldigt mycket då en av drivkrafterna att vilja äga en är att kunna visa att man har råd, berättar Johan Hallén som äger Nordic Boat Service.
Sett till deras status globalt har J Craft något förvånande gått till stor del under radarn på Gotland.
– Vi är inte så kända på ön och vi är inte så kända i Sverige överhuvudtaget egentligen, vi är väl mest kända när kungens båt är med i Se & Hör en gång om året när han är och åker båt i Medelhavet. Utan vi är mer kända internationellt, framförallt på vår huvudmarknad som är Sydeuropa, de flesta båtarna är på franska rivieran. Många på ön känner till att det funnits något som heter J Craft från förr, men sen har vi varken fått någon uppmärksamhet och inte heller jobbat på att få någon uppmärksamhet lokalt.
Med det sagt är den gotländska och svenska identiteten ändå väldigt betydelsefull för företaget.
– För oss har det varit naturligt att bygga på att båten görs på en ö av invånare på ön som är ättlingar till dem som för 300 år sedan måste bygga bra båtar för att överleva, för sitt fiske och för sin kommunikation med de andra länderna runt Östersjön. Under medeltiden var Visby centrum för all handel i norra europa med Hansan. Vi använder det här jättemycket i vår marknadsföring, framförallt Visby. Det funkar rätt bra ute i världen, Gotland är en tacksam ö att vara verksam på när man har utländska besök, säger Johan och fortsätter:
– Det är inte bara vi som drar nytta av det utan förhoppningsvis även Gotland som region. Vi har flera kunder som kan resa var de vill på jordklotet, men de har aldrig varit på Gotland. Sen kommer de hit för att titta på sin båt någon gång under produktionen, blir helt hänförda av platsen och kommer tillbaka.
J Crafts fascinerande resa började med den välkände krögarprofilen Björn Janssons vision att bygga sin drömbåt, en klassisk motorbåt i trä av högsta tänkbara kvalité.
Johan Hallén har varit med från början med J Craft.
– Den 11 augusti 1999 stod jag och två snickare på golvet i den tomma lokalen på Bingebygatan och hade typ två skruvdragare och en cirkelsåg. Vi skulle bygga pluggen till däcket och råmaterialet var en två meter hög trave med lackade plywood-skivor som hade varit golv i ett öltält i hamnen, så de var inte helt plana och perfekta. Vi drog i alla fall igång och byggde och ett år senare var vi 35 stycken anställda när vi levererade Polaris.
Polaris var J Crafts första båt, som premiärvisades med pompa och ståt på NK i Stockholm. Kung Carl XVI Gustaf var hedersgäst och är än idag ägare till Polaris.
– Björn var väldigt engagerad och brann för många saker, han var inte rädd för att ge sig på nya grejer. Sedan var han verkligen en estet och hade ett väldigt bra öga för färg och form, det var väldigt häftigt med honom.
Björn Jansson gick ur tiden 2011 efter en utdragen kamp med Parkinson.
– Björns vision om vad han ville skapa och den passion han hade för projektet lever kvar än idag trots nya och utländska ägare till J Craft. De brinner för samma idé som Björn hade vid starten, att skapa tidlös skönhet.
Den första modellen J Craft 38 byggdes i sex exemplar. När J Craft år 2007 köptes av finansmannen Radenko Milakovic, efter att bolaget varit vilande en tid, så påbörjades arbetet med att ta fram en helt ny modell, J Craft Torpedo. Den är fyra fot längre och har helt annan teknik installerad än vad som fanns i första modellen, som exempelvis Volvo Pentas IPS-system med joystick.
– Design-DNA:t från den första modellen finns kvar, i övrigt skiljer sig modellerna väldigt mycket. Den nya är framför allt mycket mer lättkörd. Vi har en båt som nu kan köras i väldigt dåligt väder och den beter sig väldigt tryggt och har en strålande manöverförmåga. Sen att den dessutom ser ut som en möbel, det gör ju ingenting, säger Johan Hallén med ett leende.
Men vad kostar det då om man ska bli ägare till en J Craft Torpedo? En bra bit över 15 000 000 kronor, exklusive moms, beroende på specifikation.
Hur många av era båtar finns i Sverige?
– Vi har bara en Torpedo i Sverige och av den första modellen, 38:an, finns det tre eller fyra här i Sverige. Resten är utspridda i världen, de flesta i Medelhavet längs franska rivieran.
Lite beroende på vad en båt ska ha för specifikationer så läggs det ner 8000-8500 effektiva arbetstimmar på varje båt.
– Vi lär oss och blir bättre för varje båt som byggs, jag har ett uttryck att jag föredrar evolution istället för revolution. Nu bygger vi nummer 21 av Torpedo-modellen, och den är tekniskt sett en annan båt om man jämför med de första Torpedo-båtarna som tillverkades. Det händer saker på marknaden hela tiden med nya tekniska innovationer.
Han förklarar att det är viktigt att gå kunden till mötes, men att det samtidigt inte får göras avkall i för stor utsträckning.
– Det finns en mental gräns för oss designmässigt. Vi har råkat på spekulanter som vill bygga om båten så mycket att vi känner att vi inte längre kan stå för produkten, och då säger vi nej.
J Crafts exklusiva anseende bottnar till stor del i deras strävan efter perfektion.
– Väldigt många båtar som är serietillverkade har styrts av en så effektiv och ekonomiskt vettig lösning som möjligt för att få ner kostnaderna. I vårt fall har nischen varit att vi ska vara exklusiva och fullt nöjda med varje detalj. Nivån idag är så hög att man hos oss med lätthet ska ha styrkan att göra om arbetet om man inte är fullt nöjd. I en annan tid hade vi släppt igenom det men det gör vi inte här, och det gör oss dyra för varje timme kostar ju pengar.
För att ge en inblick i hur hög detaljnivån är redogör Johan för hur omfattande ytbehandlingen av båtens trädetaljer är.
– När detaljen är tillverkad i mahogny så ska den betsas för att få sin rätta kulör. Efter det ska det byggas upp en porfyllning i träet med en epoxy i 16 lager med mellanslipningar.
Därefter är det dags för lackning.
– Epoxy tål inte UV-ljus så vi måste lägga på ett filter som tar bort UV-strålningen, i vårt fall ett polyuretanlack. Sedan lägger man flera grundlackningar med härdning emellan och slipning för hand. Därefter slutlackas den och blir det inte 100 procent så slipar vi och gör om det en gång till för att komma till punkten då vi tycker att det är tillräckligt bra.
Är det en tillfredsställelse att känna att ni inte gör avkall på någonting i tillverkningen?
– Balansgången för mig som företagare är att personalen, som har jobbat här flera år, tyvärr aldrig riktigt blir nöjd. Min lackare kan komma till mig med ett ansiktsuttryck som om någon i familjen har dött och efter att ha pratat en stund får jag följa med honom för att kolla på det här ”totala misslyckandet”. När jag får trädetaljen i handen och synar den detaljerat hittar jag inga fel men han är missnöjd och ber mig titta igen. Då är det upp till mig att bedöma om vi ska släppa igenom det här eller inte, för varje omgörning handlar om rätt mycket pengar.
Är kunden någonsin lika petig som ni är?
– Nej, inte nu längre. Vi har tidigare i historien kanske haft någon kund som har klagat in absurdum på grejer, där vi har fått vika ner oss trots att vi tyckte att det dög. Det har att göra med vårt rykte.
Kunderna kan primärt delas in i två kategorier.
– Den ena kunden är passionerad classic-älskare, den andra kunden är statusjägaren som har köpt vår båt som han köper en limousin. I grund och botten är denne inte det minsta intresserad av båtens historia och design, han köper en J Craft för att han vet att det visar att han har god smak och mycket pengar.
– De som är passionerade classic-älskare kommer från England, i viss mån USA och från Centraleuropa. Och från Sverige såklart, vi har en helt annan båtkultur än vad man har på kontinenten. Här i Sverige har halva nöjet varit förberedelserna inför säsongen med att slipa, lacka, fixa och dona med sin båt. Det är inte tal om att man inte ska köra själv, medan det på franska rivieran är ett fåtal som kör själv.
I år går produktionstakten upp till två båtar per år från att tidigare ha legat på drygt en. Ambitionen är att leverera två båtar de kommande åren och sen på sikt öka effektiviteten ytterligare.
Hur mycket har ni möjlighet att skala upp verksamheten?
– I de här lokalerna skulle vi kunna komma upp till 3,5 båt/år, och det är målet över tid men beroende på hur tiderna utvecklas. Jag söker personal just nu, problemet är att hitta kompetens. Vi har rätt hög medelålder i personalen, och vi ska försöka plocka in några lärlingar och på så sätt föryngra oss lite. Men det går inte att ta vem som helst, det måste vara någon som har läggning för det här i grunden.
Sett till parallellen med exklusiv hantverkskonst i trä, är J Craft Torpedo för daycruisers vad Stradivarius är för fioler?
– Hahaha, nej... Jag har svårt att relatera till Stradivarius eftersom jag inte har någon kunskap om hur fantastiska de är i förhållande till andra fioler. Vårt mål har varit att vara en Bentley eller Rolls-Royce på sjön, den jämförelsen ligger närmare att relatera till för oss. Vi har en relation till Rolls-Royce då vi har marknadsfört oss tillsammans. En av höjdpunkterna i min karriär var när Rolls-Royce Motorcars ringde och undrade om vi kunde göra något ihop. För mig då stod Rolls-Royce för någonting nästan ouppnåeligt och något som vi strävade efter, och nu hade de uppmärksammat vad vi hade gjort, säger Johan Hallén.