– Vår generaldirektör Annika Rembe beslutade i går (måndag 24 oktober red.anm.) att flytta Visbykontoret till Stockholm, säger Helen Nilsson, tillförordnad avdelningschef för kommunikationsavdelningen på Svenska institutet.
Nedläggningen innebär att cirka 12 arbetstillfällen försvinner från Gotland.
– Jag vill förtydliga att vi inte lägger ned verksamheten. Alla tillsvidareanställda kommer att erbjudas jobb i Stockholm.
Anledningen till att myndigheten lägger ned kontoret i Visby är att förvaltningskostnaderna har varit för höga samtidigt som myndigheten har ett sparkrav på sig från regeringen inom just det här området på fem miljoner kronor.
– Det är väldigt synd att de statliga myndigheterna koncentreras till Stockholm. Jag tycker att ledningen undergräver politiska beslut om att jobben ska utlokaliseras runt om i landet, säger en anställd som Helagotland.se har pratat med.
Enligt den anställde har förhandlingar pågått under en längre tid.
Kommer du att flytta med?
– Nej, det tror jag inte. Jag får försöka hitta ett nytt jobb.
Hur är stämningen hos er nu?
– Den är dämpad. Det är stor osäkerhet. Även om man flyttar med kanske man inte får jobba inom samma arbetsområde som tidigare.
Gotländska riksdagsledamoten Hanna Westerén (S) är kritisk till beslutet och menar att det går tvärtemot regeringens egen intention.
"Tycker att beskedet om nedläggningen av Svenska Institutets verksamhet i Visby är oerhört tråkigt. Därtill svårbegripligt sett till regeringens ambition kring statliga myndigheter i hela landet. Det logiska hade varit att hela institutet hade lokaliserats till Gotland", skriver hon i en kommenterar på Facebook.
Även fackförbundet Saco-s ordförande på Svenska institutet, Sofia Bard, är kritisk.
– Vi har angett oengighet med arbetsgivaren om förslaget.
Soifa Bard hade önskat att ledningen ordentligt utrett om det fanns några möjligheter att vara kvar på Gotland, till exempel genom att samlokalisera kontoret med andra enheter på ön.
Svenska institutet tog 2012 över ansvaret för det som då var Sidas Östersjöenhet och som funnit i Visby sedan 2005. Den etablerades på Gotland som en del i löftet om nya jobb när regementet P18 lades ned.
Svenska institutet har som uppdrag att dela ut projektpengar till olika typer av samarbeten i Östersjön, bland annat inom miljöområdet.
LÄS MER: Gotland förlorare av statliga jobb
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.