Ny satsning på lås ska stoppa vandaliseringen

Efter att flera gotländska kyrkor utsatts för skadegörelse de senaste åren testas nu digitala lås på tre kyrkor. Förhoppningen är att lösningen så småningom ska finnas på samtliga kyrkor. "Ska öka både säkerheten och tillgängligheten", säger projektledaren.

Christoffer Malmqvist från Norra Gotlands pastorat och Indrek Saar från företaget Eniki visar den digitala låsanordning som numera sitter på dörren i Bro kyrka.

Christoffer Malmqvist från Norra Gotlands pastorat och Indrek Saar från företaget Eniki visar den digitala låsanordning som numera sitter på dörren i Bro kyrka.

Foto: Emil Lundberg

Under sommaren 2022 utsattes flera kyrkor i Norra Gotlands pastorat för skadegörelse. Allra värst drabbad var Bro kyrka där någon tömde två pulversläckare i kyrkorummet. Detta ledde till en omfattande sanering som tog ett drygt halvår att genomföra och kostade nära en miljon kronor.

undefined
Bro kyrka är en av de första kyrkorna som kommer att ha digitalt lås på kyrkporten.

Efter skadegörelserna har Norra Gotlands pastorat funderat över åtgärder för att öka säkerheten i kyrkorna samtidigt som tillgängligheten inte ska påverkas. En av lösningarna man kom fram till, och som nu ska testas i tre av pastoratets kyrkor, är digitala lås. 

– De här låsen styrs automatiskt, vilket gör att vi får bättre kontroll på att kyrkorna verkligen är stängda när det är stängt. Samtidigt kan vi behålla tillgängligheten. En annan stor fördel är att det skickas ut en varning om dörren av någon anledning inte går i lås, säger Christoffer Malmqvist, säkerhetsansvarig i Norra Gotlands pastorat och projektledare för testet med digitala lås.

undefined
Christoffer Malmqvist, säkerhetsansvarig i Norra Gotlands pastorat.

En av kyrkorna där låsen ska testas är just den skadegörelsedrabbade i Bro. Där finns redan tekniken på plats, och kommer att börja användas skarpt direkt när kyrkan öppnar för säsongen i maj. Då kommer alltså inte kyrkvärden behöva åka och låsa upp på morgonen och låsa på kvällen, utan allt sköts digitalt. 

– Det gör ju att kyrkvärdarna kan ägna mer tid åt andra sysslor, som exempelvis att göra dagliga kontroller av kyrkorna.

undefined
Det är Norra Gotlands pastorat som är initiativtagare till pilotprojektet med att sätta digitala lås på några av öns kyrkor.

Det är Norra Gotlands pastorat som är initiativtagare till pilotprojektet, och man gör det i samarbete med Geab, Riksantikvarieämbetet, Visby stift och Eniki. Det är det sistnämnda företaget, som Indrek Saar är grundare till, som ligger bakom den tekniska lösningen. Det är också samma företag som installerat IOT-nätverk i alla öns kyrkor som i realtid kan hålla koll på temperatur, mögelhalter och luftfuktighet i kyrkorummet.

– De digitala låsen styrs via en timer, men låsen går även att aktivera via en app som anställda och förtroendevalda får tillgång till, säger Indrek Saar.

undefined
Christoffer Malmqvist och Indrek Saar visar upp den digitala låsanordningen i Bro kyrka.

Christoffer Malmqvist berättar också att det på sikt finns en ambition att låta personer ta sig in i kyrkorna utanför öppettiderna genom att identifiera sig med bank-id.

– På så sätt blir ju kyrkorna mer eller mindre öppna dygnet runt. Det här systemet gör ju också att vi kanske inte behöver ha kyrkorna stängda under vintersäsongen, säger han.

En utmaning när det gäller de digitala låsen är att få dem att passa in i kyrkomiljön. I Bro kyrka sitter en liten diskret svart låda högt upp på kyrkodörrens insida.

– Den syns väldigt lite, vilket är hela syftet. Kravet från länsstyrelsen är att låsanordningen inte ska sitta i siktlinjen när det exempelvis tas bilder på kyrkan, och målet är att det här ska synas så lite som möjligt, oavsett vilken kyrka det handlar om.

undefined
Precis innanför kyrkporten, till vänster i bild, sitter en sensor som gör att dörren går att låsa upp inifrån. Ingen risk för att man blir inlåst med andra ord.

Och om någon känner oro för att bli inlåst i kyrkan efter stängningstid så finns det givetvis en lösning på det eventuella problemet också. Strax innanför dörren sitter en sensor, och när man kommer nära den så klickar det till i dörren och låset öppnas.

Förutom Bro kyrka är det i ett första skede även i Slite kyrka samt troligtvis Stenkyrka som det digitala låset kommer att testas. I höst ska tekniken utvärderas.

– Målet och förhoppningen är att alla Gotlands kyrkor ska ha den här tekniken inom några år, avslutar Christoffer Malmqvist. 

Bro2024-03-27 18:30