Nya äventyr när motorn började hacka över Rute

Resan mellan Nordkap och Kapstaden 2015 gick bra, men när Johan Wiklund skulle ta sin De Havilland DH60 Moth från Bunge till Visby höll det på att sluta med nödlandning.

Johan Wiklund iförd klassisk mundering framför sin De Havilland DH60 Moth. Den här bilden skulle ha tagits i Visby, men efter motorproblem fick planet återvända till Bunge. Planet fungerade dock klanderfritt när Johan 2015 flög mellan Nordkap och Kapstaden.

Johan Wiklund iförd klassisk mundering framför sin De Havilland DH60 Moth. Den här bilden skulle ha tagits i Visby, men efter motorproblem fick planet återvända till Bunge. Planet fungerade dock klanderfritt när Johan 2015 flög mellan Nordkap och Kapstaden.

Foto: Per Leino

Bunge2023-06-16 11:40

Johan Wiklund arbetar till vardags som flygkapten vid SAS och flyger Airbus mellan Europa och USA. Ett arbete som omgärdas av rigorös säkerhet och gillar man äventyr, som Johan, så får man söka det på andra vägar. För Johan Wiklund är det att flyga gamla veteraner, som den De Havilland DH60 från 1935 som han häromdagen skulle flyga från Bunge till Visby.

Härligt flygväder, strålande sol och nästan ingen vind över flygfältet i Bunge. Och det gamla planet, som Johan Wiklund flugit 18 000 kilometer från Nordkap till Kapstaden med, startade som vanligt snällt på morgonen. Med hustrun Lena i passagerarsätet lyfte Johan mot Visby. Där skulle han lämna Lena, som med reguljärt flyg skulle vidare till Bromma. Själv skulle han fortsätta mot Eksjö.

Till Eksjö kom han aldrig, inte ens till Visby. När planet hade passerat Rute kyrka och Johan hade Fardume träsk i sikte började motorn hacka med korta ryck. 

– Eftersom jag inte hunnit så långt vänder jag då tillbaka mot Bunge, och börjar samtidigt titta efter platser lämpliga för en nödlandning, berättar Johan Wiklund.

Vid flygledartornet i Visby hade man noterat att planet vänt om, och oroligt ropat och undrat vad som står på.

– Vi lyckades ta oss tillbaka till Bunge, där jag tog höjd så att vi skulle kunna glidflyga in mot flygfältet, berättar Johan Wiklund.

undefined
Johan Wiklund iförd klassisk mundering framför sin De Havilland DH60 Moth. Den här bilden skulle ha tagits i Visby, men efter motorproblem fick planet återvända till Bunge. Planet fungerade dock klanderfritt när Johan 2015 flög mellan Nordkap och Kapstaden.

Därmed fick Johan Wiklund ett nytt äventyr att lägga till sitt CV, nu med en helt annan sorts dramatik än den han upplevde när han 2015 flög mellan Nordkap i Norge och Kapstaden i Sydafrika. En bedrift som belönats med medaljer både i Storbritannien och Sverige.

– Det började 2005 med att jag hittade Gösta Andrées bok, där han beskriver sin resa mellan Stockholm och Kapstaden 1929 med en De Havilland Cirrus Moth. Jag har alltid varit intresserad av flyghistoria och trodde att jag kunde mina hjältar, men den här hade jag aldrig hört talas om tidigare, säger Johan Wiklund och fortsätter:

– Jag tänkte att det här måste någon göra om.

Drömmen om att likt Gösta Andrée få flyga söderut längs Nilen mot Sydafrika fick vänta i tio år. 2014 köpte Johan Wiklund en De Havilland DH 60 Moth och började planera för resan. 2015 bar det av. Medan Gösta Andrée startade från Barkarby i Stockholm, valde Johan att börja från Nordkap. "Cape to Cape" var en bättre slogan, för det gällde att få sponsorer till resan.

Med två månaders tjänstledighet från SAS lyft Johan Wiklund från Nordkap den 2 september. 42 flygdagar och 18 000 kilometer senare landade han den 24 oktober klockan 15.10 i Kapstaden. Samma datum som Gösta Andrée landade 1929.

undefined
I utrustningen på långflygningen till Kapstaden ingick en flaska whisky.

Under resan inträffade en del incidenter. En gång tvingades han mellanlanda i rebellkontrollerat område i Etiopien. Men mest spektakulärt är det tillfälle när Johan Wiklund togs för spion och fick tillbringa ett dygn i en arrest i Kairo.

– Jag hade flugit i nio timmar när jag kom fram till Kairo på kvällen. Det var mörkt och jag hade inga lampor på flyget. Jag dokumenterade resan i en blogg, och nu såg de att jag hade kameror monterat på planet. De tog mig, vred om armen och förde mig till arresten, berättar Johan.

Raka motsatsen blev bemötandet i Sudan. Johan Wiklund hade inför resan införskaffat ett diplomatiskt flygtillstånd, utfärdat av Sudans ambassadör i Stockholm. När han landade i Khartoum stod cheferna för Sudans civilflyg i givakt.

I Gösta Andrées bedrift ingick även, att han flög hem från Kapstaden till Sverige.

– Det hade jag också gjort, om jag hade fått längre tjänstledighet från SAS, säger Johan Wiklund.

– Det tog Gösta ett år att fullborda resan, eftersom han drabbades av ett brott på vevaxeln under hemresan, tillägger han.

undefined
Johan Wiklund i sin De Havilland DH 60 Moth.

Att Johan Wiklund imponerats av Gösta Andrées äventyr märks. Han har så långt som möjligt försökt återskapa originalturen, till och med när det gäller klädseln.

– Gösta startade från Barkarby i ullkostym, som han bytte mot en linnekostym när han kom till Tripoli, berättar Johan medan han plockar fram sin tidstrogna klädsel.

undefined
Gösta Andrée med den De Havilland Moth som tog honom till Kapstaden. Här fotograferad vid en mellanlandning på flygplatsen i Bengazhi i Libyen under återresan till Sverige.

Efter sin långflygning 2015 har Johan Wiklund flera gånger hållit föredrag om sitt äventyr, och det var för att berätta om flygningen och förebilden Gösta Andrée som han besökte Gotland. Den här gången blev det något extra, eftersom Gösta Andrée efter sin spektakulära flygning var legendarisk flygplatschef i Visby 1944– 1960. Bland åhörarna fanns några ättlingar. Gösta var Peder Andrées farfar och Filip Särlands morfars pappa.

– Jag fick aldrig träffa Gösta, men jag har hört många historier om honom. Han var första svensk att flyga över engelska kanalen, som han dessutom gjorde i dimma. Och han var även först med skärmhoppning 1920, berättar Peder.

Det var Charles Lindberghs flygning över Atlanten 1927 som inspirerade Gösta Andrée till långflygningen 1929. Liksom Johan Wiklund fick han hjälp av sponsorer för att kunna genomföra äventyret, i Göstas fall företaget Sandvik. Bolaget fick sitt namn med stora bokstäver på planet, och den bok om resan som Gösta Andrée gav ut 1930 hade titeln ”Sandviks flygning till Kap”.

Under Gösta Andrées tid i Visby byggdes en ny flygplats med terminal. I september 1956 startade reguljär trafik på nya landningsbanan och i mars 1957 kunde Gösta Andrée hälsa kungen välkommen till den storslagna invigningen.

Efter det framgångsrika arbetet i Visby var Gösta Andrée påtänkt för chefsjobb inom Luftfartsverket. Men han omkom i en flygkrasch 1959, bara tre dagar efter att ha fyllt 60 år. I present hade han fått en flygning med jetplan, något han inte hade gjort tidigare. Flygningen, med en Gloster Meteor, slutade med en krasch strax norr om Visby flygplats. Gösta Andrée och piloten omkom.

2029 är det hundra år sedan Gösta Andrée gjorde sin långflygning till Kapstaden. Det är värt att uppmärksamma, tycker Johan Wiklund, som dock drömmer om ett nytt flygäventyr i en helt annan riktning.

– Tänk att få följa vikingarnas handelsleder ner mot Konstantinopel, sedan Marco Polos sidenväg mot Kina och slutligen landa i Kinas gamla huvudstad Xi'an, säger Johan Wiklund som redan har titeln ”Highroad to China” klar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!