Ny medicin lindrar Cajsas sjukdom

Cajsa Olsson lider sedan födseln av sjukdomen cystisk fibros. Genom en helt ny medicin hoppas hon nu få en än större livskvalitet än i dag.

Cajsa Olsson.

Cajsa Olsson.

Foto: Ella Lindvall

Cystisk fibros2019-02-18 14:45

Sjukdomen upptäcktes när nu 24-åriga Cajsa Olsson var tre dagar gammal, sedan dess har hon och hennes omgivning tvingats leva med medicinerna.

Och de kan bli många, i regel omkring 50 stycken per dag.

Cystisk fibros kännetecknas av onormalt hög slembildning i andningsvägarna där det sega slemmet stannar kvar i stället för att transporteras ut. Det täpper också igen bukspottkörtelns gångar, vilket gör det svårt att ta upp näringsämnen från maten samt att matsmältningen inte fungerar som den ska.

Sjukdomen går inte att bota men med hjälp av medicinen Orkambi kan förloppet, hoppas man, bromsas upp och göra tillvaron mer uthärdlig.

Sedan i höstas bor och arbetar Cajsa, uppvuxen i Visby, som långtradarchaufför på ett åkeri i Jönköping. Hon hade, sedan hon tog körkort för tung trafik i februari i fjol, kört på Gotland, men ville gärna se något annat.

Och det gör hon nu, hon rattar sin 24 meterstradare runt om i södra Sverige; Södertälje, Göteborg, Västerås, överallt.

Hur hon trivs? Kanon.

– Allt är nytt, det här är det jag alltiud velat göra. Och för närvarande mår jag dessutom ganska bra, säger hon.

LÄS MER: Cajsas hästar får henne att kämpa

För sjukdomen har hon alltid med sig och har lärt sig leva med. De många medicinerna tar hon dels för att lösa slemmet i lungorna, dels för att kroppen ska kunna ta upp näring och bryta ner fetter.

I somras godkändes det nya läkemedlet i Sverige, vilket Cajsa nu använder sedan i höstas. Användandet går under högkostnadsskyddet.

– Det kan ta tid innan man ser resultat, men tillsammans med en annan långtidsverkande luftrörsvidgande medicin känner jag redan stor skillnad, jag är inte lika hostig längre, säger hon.

I förlängningen hoppas Cajsa kunna dra ner på antalet mediciner. Men det gäller att ha självdisciplinen i behåll.

– För att lösa slem inhalerar jag saltlösning varje dag, det är lätt att hoppa över det om jag börjar kunna andas bättre. Men det gäller att fortsätta med det, säger hon.

Medicinen förändrar dock inte livet för alla med cystisk fibros. För att få en positiv verkan krävs att vederbörande har den rätta mutationen, vilket Cajsa efter många undersökningar visade sig ha.

För närvarande är Cajsas tillvaro fylld av långtradare. Den dagen den här telefonintervjun görs vid lunchtid har hon just slutat för dagen, sedan hon suttit i förarhytten sedan fem på morgonen.

Just nu är chaufförsyrket livet!

– Jag har alltid tyckt det varit roligt att köra lastbil, så nu trivs jag utmärkt, säger hon.

Omkring 700 personer i Sverige har sjukdomen cystisk fibros.

cystisk fibros

Cystisk fibros är en ovanlig och medfödd sjukdom som innebär att det slem som finns på kroppens slemhinnor är tjockare och segare än det ska vara. Främst påverkar det lungorna och mag-tarmkanalen. Sjukdomen är livslång, men det finns behandling som gör att många av besvären minskar.

En viktig del av behandlingen vid cystisk fibros är att lösa upp och få bort det sega slemmet från lungorna. Det behövs också tillskott av bukspottkörtelenzymer till varje måltid om bukspottkörteln inte fungerar.

Källa: Vårdguiden 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om