Nu tas krafttag för att knäcka vallens gåtor

När kom vallen till? Och hur är den egentligen konstruerad? Vid sommarens utgrävningar vid "Gudings slott" i Eke hoppas arkeolog Dan Carlsson få svar på de frågorna.

I år gräver man även en bit strax utanför vallen med förhoppning om att hitta fler ledtrådar.

I år gräver man även en bit strax utanför vallen med förhoppning om att hitta fler ledtrådar.

Foto: Sofie Regnander

Eke2022-07-01 08:02

På ett 1,37 hektar stort område, beläget nära havet, sliter ett 30-tal män och kvinnor i gråstensskrammel. Flertalet är deltagare i en arkeologikurs på Gotlands Folkhögskola som Dan Carlsson och hans medarbetare på arkeologiföretaget Arendus drivit ända sedan 1998. Två anställda vid Arendus, Dan Carlsson själv och markägaren Mats Hallvede finns också på plats.

Det är den femte gräv-säsongen på platsen, dit Dan Carlsson levererar följande vägbeskrivning:

– Norrifrån så tar du vänster mot havet 50 meter efter en skylt som det står "keramik" på. Åker du söderifrån tar du höger 50 meter efter en annan skylt som det också står "keramik" på.

Var som helst på Sudret alltså? Nja, de håller till vid Eke-kusten på en plats som kartan alltsedan laga skiftet benämner "Gudings slott".

– Det har kallats så i folkmun, men något slott handlar det inte om. Jag lutar starkt åt att det här varit en mycket betydelsefull ceremoniell plats, säger Dan Carlsson.

undefined
Markägaren Mats Hallvede vid traktorskopan hjälper till med att forsla bort de tunga stenarna i vallen. Allt återställs efter undersökningarna. Till höger i bild arkeolog Dan Carlsson.

Han pekar på säregna omständigheter, som att den stora vallen är mycket bredare mot landsidan än mot sjösidan och att det, vänt mot land, finns en tydlig stor öppning. Vallen följer terrängen, i forna dar bör vattnet ha nått ända fram till vallen i den södra änden. Liknande vallanläggningar finns på fler platser, bland annat i Grötlingbo, där Dan Carlsson ivrar för att sätta spaden i jorden senare i sommar.

En del är känt om "Gudings slott" efter de senaste årens utgrävningar:

– Det finns en kontinuitet i området, med lämningar alltifrån bronsålder, över folkvandringstid, till vikingatid och tidig medeltid, poängterar Dan Carlsson.

undefined
Dan Carlsson, arkeolog, leder utgrävningarna.

Gråstenen, som vallen byggts av, tiger. Men förhoppningar finns om att hitta rester av material som kan dateras med kol-14 analyser. I vallen har åtskilliga gravar påträffats, Dan Carlsson uppskattar att det kan finnas ett femtiotal.

Deltagarna i kursen, både veteraner med 30 års erfarenhet och nytillkomna, gräver med små spadar, putsar med penslar och borstar, vänder på stenar med sina bara händer. Större stenar baxas över i Mats Hallvedes traktorskopa. Stämningen är avslappnad mitt i allt slit och han säger till en man som med stor ansträngning lyft ombord ett par rejäla bumlingar: 

– Om du bara visste vilket jobb vi haft med att köra hit all sten!

undefined
I sommar är målet att knäcka vallens gåta. När uppfördes den och varför? Arkeolog Dan Carlsson tillsammans med några av kursdeltagarna.

Någon hittar ett ben, någon kommer fram till Dan Carlsson och berättar att man nu tror sig gräva i inte bara en, utan två gravar. Gravarna, från vikingatid och tidig medeltid, är genomgående plundrade. Men man vet att i något fall har den stenlagde blivit jordlagd, i brytningstid mellan hedendom och kristendom.

undefined
Cherie Larkin, i sommar anställd på Arendus, studerar arkeologi vid Campus Gotland, Uppsala Universitet och är på gång med ett masters-arbete om bildstenar.

I en grop hukar Cherie Larkin från Kalifornien, som efter tolv år som engelsklärare i Sydkorea nu studerar arkeologi vid Uppsala Universitet, Campus Gotland och sommarjobbar för Arendus.

– Här kan man se att åtminstone delar av vallen varit en skalmur, med stora stenar i kanterna och fyllning av mindre stenar emellan. Och försänkningen här antyder en grav, berättar hon om det hon ser.

Ceremoniell plats, säger Dan Carlsson om den pampiga vallen. Men använd hur då?

– Inte en susning, svarar han frankt.

Men nu f-n, med Dan Carlssons vokabulär, gör man en stor satsning och samtidigt en chansning. På tre platser i vallen gör man fem meter breda schakt. Där ska inte lämnas sten på sten tills man tagit sig till botten. Och kanske närmat sig en lösning på "Gudings slotts" gåtor.

Stolphål och skelett

Utgrävningarna i Eke inleddes 27 juni och pågår till 29 juli.Undersökningarna genomförs som en sommarkurs vid Gotlands folkhögskola i Hemse. Senare i sommar hålls en kortare "pröva på" kurs.  Vid utgrävningarna, inne på femte året, har husliknande konstruktioner från Vendel- och vikingatid hittats. Det finns rader med resta höga stenar och stolphål i stora dimensioner. I gravar i och utanför vallen har åtskilliga skelettfynd gjorts. Allt återställs efter undersökningarna. Källa: Arendus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!